Sidor

tisdag 29 november 2016

Ätbar julklapp: egen müsli

Något i matväg är nästan alltid en uppskattad julklapp. Särskilt till den som har allt. Att göra egen müsli är ganska lätt. Det är i princip bara att blanda ihop några favoritfröer och -gryn. Det kan vara lite lurigt i ugnen, för det bränner lätt, men håll koll, så går det bra. Grundreceptet hämtar jag från Ännu mera vego, men blandar i vad jag har hemma eller gillar. Lägg müslin i en fin burk, sätt på ett rött snöre och en etikett, så har du en fin julklapp till dig själv eller någon annan.


2 dl cashewnötter
2 dl sötmandel
6 del havregryn
4 dl vetegroddar
2 dl pumpafrön/solrosfrön 
1 dl sesamfrön
2 dl kokosflingor
2 tsk kardemumma
en nypa salt
0,5 dl honung
1 dl vatten
1 dl rapsolja
2 dl torkad frukt, t ex aprikos, papaya eller ananas

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Hacka nötter och mandel. Blanda tillsammans med alla torra ingredienser utom frukten i en stor bunke.
3. Värm honungen i vattnet om den inte är flytande. Tillsätt tillsammans med olja i bunken och blanda. Använd gärna händerna! Häll upp på bakplåtspapper i långpanna och rosta i mitten av ugnen (eller något högre upp) i 15-20 minuter, eller tills müslin fått fin färg. Rör om ett par gånger under tiden och titta ofta - det går snabbt mot slutet. Låt svalna och blanda sedan i torkad frukt, hackad i små bitar. Förvara torrt i burk med lock.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar