Sidor

onsdag 8 september 2021

Barnradions julkalender 2021: Spero

I år kommer vi få följa med en insekt under decemberdagarna fram till julafton. Spero är en hoppstjärt som bor med sin familj (mamma och 408 syskon) i en gran i skogen. Tills någon bestämmer sig för att såga ned granen och ta in den! Granen flyttas till en helt ny klimatzon och alla invånare hotas av uttorkning i den varma temperaturen. Spero måste göra något NU för att rädda alla, men det är inte så smidigt med tanke på att hon bara är en millimeter lång... I jakten på räddning möter hon "en godhjärtad gaddstekel, en despotisk silverfisk och den första kärleken" (källa).


Författarna är komikerduon Åsa Asptjärn (som skrivit flera humoristiska ungdomsböcker jag kan rekommendera) och Gertrud Larsson. För illustrationerna står Andrea "Noukah" Femerstrand.

Asptjärn beskriver julkalendern såhär: "Spero är ett svindlande roligt äventyr, mycket action men också starka känslor. Och en hel del läskigheter. Det går inte att komma ifrån när man skriver om insekter." Läs mer om kalendern här.

Mina tankar går till tv-kulkalendern "Julens hjältar" från 1999 då vi fick följa några julgranspynt och hur de hamnade på villovägar. "Spero" verkar bli ett humoristiskt äventyr som jag tror kan locka många och även ge några tankeställare kring klimat och miljö. Helt rätt i tiden! Jag brukar i och för sig alltid ställa mig positivt till julkalendrarna i tv och radio, men jag tror även denna kalender kan bli bra! Vad tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar