Sidor

måndag 13 september 2021

Nya julböcker för barn

Den 24 augusti skrev jag om nya julromaner för vuxna och idag tänkte jag tipsa om nya julböcker för barn. Det blir en blandning av pekböcker och romaner för de lite äldre barnen. Håll i er!

Förra året läste vi den söta "Lilla tomten" och i år får den en uppföljare: "Lilla tomten julpyntar". Jag gissar att den är minst lika mysig så vi läser den gärna. Dessutom produceras den i kartongsidor vilket passar perfekt när min nyfikna 1-åring vill läsa själv.

Jag tror vi är många som tänker på att vara lite extra snälla kring jul (särskilt om en vill ha julklappar ;) ) och det skriver Ester Roxberg om i boken "Den magiska julkatten" som Maximilian Svensson illustrerat. Den här gången handlar det om en ensam katt och en pojke som inte kan låta bli att hjälpa den.

Vad vore julen utan Astrid Lindgren? I "En jul i Småland för länge sen" berättar hon om en av sina barndoms jular. För illustrationerna står Cecilia Heikkilä.
 
J.K. Rowling har skrivit om några jular i sina böcker om Harry Potter men nu blir det en renodlad julbok i och med "Julegrisen". I den utlovas julaftonsmagi och ett försvunnet älskat gosedjur.

Vet du om en 9-12-åring som är sugen på ett julmysterie? Då kanske "Julmysteriet på Smögen" av Anna Ihrén kan passa. Jag tycker omslaget ser ut som ett som skulle kunna passa en julkalender. Kanske en kommande satsning? Författaren ger även ut en spänningsroman för vuxna i år - "Julmord i skärgården".
 
 
Adventskalenderböcker
En adventskalenderbok innehåller 24 kapitel, ett för varje dag från 1 december fram till julafton, om en nu kan hålla sig så länge. 
 
Först ut är en skriven av en julälskare, nämligen Louise Brynielsson eller @julkulan som hon kallar sig på julinstagram. Boken heter "Tomten Thure hittar hem" och vänder sig till 6-9-åringar.

Rabén och Sjögren fortsätter sin ganska långa rad med adventskalenderböcker med "Julmysteriet" av Lisa Bjärbo och Matilda Ruta. Båda bokskaparna är favoriter för mig så jag ser fram emot att läsa den här! Boken sägs passa till 3-6-åringar.

För lite äldre barn, 9-12 år, hittar vi "Hemligheten i Helmersbruk" av Eva Frantz och Elin Sandström. Boken utspelar sig 1975 och handlingen verkar mycket spännande!


Sådär, det var min bokiga julspaning. Hoppas ni hittar något ni eller någon i er närhet kan tycka om!

3 kommentarer:

  1. Härligt att det finns så många julböcker, både för barn och vuxna :)

    SvaraRadera
  2. Jag ser med fram emot att läsa julmysteriet!

    SvaraRadera
  3. Jag ser med fram emot att läsa julmysteriet!

    SvaraRadera