Sidor

lördag 9 december 2017

Veckans julbok: 2 x lussefirande

Den här veckan tipsar jag om två barnböcker som handlar om att fira lucia. De senaste åren har den här typen av böcker haft ett normkritiskt tänkande, vilket även gäller de böcker jag tipsar om idag. Det handlar om Konrad lussar av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund, och Modigast av alla av Gull Åkerblom

Konrad lussar
Konrad och hans syster Hedvig ska lussa. De tar fram lådan med lussekläder: glitter, ljus, vita linnen och luvor. Vad ska de välja?

Det här är en mysig bilderbok för de yngre barnen. Den blandar syskonkärlek med smågnabb och lek. Den ger härlig luciastämning, och begränsar inte barnen till vad som anses som "rätt" luciakläder för respektive kön. 

Jag förstår tanken "visa att en kille kan vara lucia". Däremot tycker jag det är tråkigt att Konrad syns med både namn och bild på omslaget, trots att boken handlar lika mycket om honom som om systern Hedvig. Då är vi tillbaka i de gamla normativa hjulspåren, och det känns tråkigt. Bortsett från det tycker jag det här är en bra, mysig bok med luciastämning.

Första meningen: Lusse lelle, lusse lelle, elva nääääätter före jul!
Antal sidor: 26
Förlag: Olika förlag, 2015


Modigast av alla vänder sig till de som knäckt läskoden, men vi ha lättläst text, kanske från 7-8 år.

Det är dags att välja vem som ska vara lucia i klassen. Alla som vill får skriva sitt namn på en lapp, och sedan drar fröken en lapp. Det blir Nizan! Kan de verkligen ha en kille som lucia? Tänk om de blir utbuade? Nizan blir retad, men Lydia tycker han är söt som lucia. Men vad ska alla andra säga?

Medan Konrad lussar har en självklar ton, problematiserar Modigast av alla det där med att en kille kan vara lucia. Alla tycker ju inte det, och i den här boken ryms olika åsikter. Ni kan nog lista ut vilken som vinner. Parallellt finns vänskapsrelationer, och kanske något mer. Ett bra blandat fokus och mysiga, fina illustrationer som rör sig åt mangahållet. Lättläst, mysigt och spännande.

Första meningen: Det är kallt ute.
Antal sidor: 35
Förlag: Hegas förlag, 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar