Sidor

onsdag 24 augusti 2022

Nya julromaner 2022

Med fyra månader kvar till julafton brukar jag ta mig an uppgiften att sammanställa årets alla nya julromaner. Men jag har gett upp. De är helt enkelt för många. Istället har jag valt ut sju julromaner jag gärna läser. Är du intresserad av fler nya släpp rekommenderar jag @julipepparkakshuset på instagram som gör en större genomgång.

Vi börjar med de två julromaner jag allra helst läser i år:

"Den sista adventskalendern" av Jenny Fagerlund, Norstedts. Utkommer i oktober.
"Mitt i en snöstorm anländer Petra och hennes elvaåriga systerdotter till Nyponvikens handelsträdgård. En plats de aldrig besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog och som hon bad Petra åka till om hon någonsin fick bekymmer.

Viveca som äger handelsträdgården tar emot dem med öppna armar och erbjuder Petra anställning. Sakta börjar Petra och Charlie vänja sig vid sin nya tillvaro och lär känna resten av byborna, men deras ankomst rör upp blandade känslor.

En morgon ligger en adventskalender utanför dörren. Den visar sig innehålla en berättelse om byns konstnär Lilly där varje lucka avslöjar en ny detalj om Lilly. Snart inser Petra att invånarna i byn döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret.

Den sista adventskalendern är en berättelse om starka familjeband och gemenskap. Om att hitta hem och att våga börja om på nytt."
Jenny Fagerlund har skrivit julromanen "24 goda gärningar" (länk till mitt inlägg på instagram) och jag gillade den. Därför ska det bli spännande att läsa en ny av henne.
 

"Julakuten för ensamma hjärtan" av Callum Bloodworth, Bazar förlag. Utkommer i oktober.
"Elsa och Sophia har fått den galna och härliga idén att skapa ett julfirande på hjul. Ett julfirande för alla som är ensamma eller ledsna. Men Sophia måste plötsligt åka och ta hand om sin mamma, och Elsa står ensam precis när projektet ska dra igång. Hon som inte riktigt känner sig som eldsjälen i detta. Kommer hennes besök att bli uppskattade eller kommer alla bara att tycka att hon är en galning med skåpbil som tränger sig på när de är som mest sårbara?

Som om inte det vore nog måste hon dessutom jonglera en surmulen tonåring, en översocial granndam och en misstänksam äldre herre som verkar arg på precis allt och alla. Och en tomte som skulle kunna ha dejtingpotential men som hon faktiskt inte vet hur han ser ut under masken."
Jag läste författarens "Berätta tre saker" tidigare i år och han fångade mig verkligen. Ser fram emot att läsa mer av honom. 

Om det finns tid över läser jag gärna:


"Jul vid världens ände" av Kate Hewitt, Piratförlaget. Utkommer i oktober.
"Laurel West är 36 år och den eviga singeln. Men hon trivs med livet, med frilansjobb, mysig lägenhet och katt. Visst drömmer hon om den stora kärleken, men han har ännu inte dykt upp.

När Laurel en dag får ett samtal om att hennes syster Abby, som hon sedan länge tappat kontakten med, har checkat in på rehab och vill att Laurel ska ta hand om hennes fjortonåriga son, tvekar hon inte.

Zach är enstavig och hånfull, och Laurel inser att hon kanske tagit sig vatten över huvudet, men när julen närmar sig är hon fast besluten om att skapa en underbar högtid för dem båda.

Hon tar med Zach till sin favoritplats på jorden: sin fasters stuga på de vindsvepta kullarna på Orkneyöarna, norr om Skottland. Där inleder Laurel oväntat en vänskap med grannen, fårbonden Archie MacDougal, som är ungefär så långt ifrån sagoprinsen man kan komma. Men kanske kan två ensamma själar finna varandra vid världens ände?"

"Julhälsningar från ett slott i Normandie" av Jo Thomas. Bokförlaget Polaris. Utkommer i oktober.
"När Fliss farfar dör ärver hon och hennes systrar hans franska slott. De beger sig omedelbart till Normandie för att få uppleva sitt arv, och gör djärva planer över välsmakande crêpes och cider från trakten. De blir dock snart varse att slottet är i hopplöst behov av renovering, och att en stor arvsskatt väntar Goda råd är dyra när de förstår att de är fast med ett hus de inte får sälja, men inte heller har resurser att ta hand om. Fliss bestämmer sig till slut för att själv fixa till de eleganta gamla rummen och öppna ett bed & breakfast. Jacques, stadens stilige borgmästare, är inledningsvis emot hennes planer. Men när det blir tydligt att det enda sättet att rädda det vackra slottet är genom samarbete, så upptäcker Jacques och Fliss att de har mer gemensamt än de först trott.

"Juleljus för vilsna själar" av Siri Gustafsson, Printz publishing. Utkommer i november.
"En grå novemberdag får Cecilia, en fyrtiotvåårig musikalartist vars stjärna är i dalande, ett anonymt mejl. Mejlet innehåller en länk till en annons på Hemnet – det visar sig att den gamla skolbyggnaden i Tidersrum utanför Kisa, där Cecilia växte upp, är till salu. På ren impuls lägger Cecilia ett bud.

Medan snön börjar falla återvänder Cecilia till den idylliska byn. Och kvar finns en hel del karaktärer som Cecilia minns. Helge är byns pensionerade kyrkvaktmästare, men han är också en man som bär på en hemlighet. Och så Elon – hennes gamla barndomsvän som nu blivit fårabonde och pappa. Hon inser snart att hon fortfarande har känslor kvar för honom, men inte kan hon väl komma på det så här trettio år senare?

För att återknyta banden till sin hemort bestämmer sig Cecilia för att bjuda in hela samhället till ett stort kalas på julafton. Men under förberedelserna stöter hon på många hinder och vad hände egentligen med den gamla lärarinnan som bodde i huset innan Cecilia? Och vem skickade henne det där mejlet med bostadsannonsen?"

"En julsaga i Stowford" av Anne Marie Ryan, Norstedts. Utkommer i oktober.

"Nora och hennes man, Simon, har drivit den vackra bokhandeln med ekbjälkar i sin lilla brittiska by i trettio år. Men tiderna är tuffa och butiken hotas av stängning – kommer den här julen att bli deras sista? När en äldre man besöker butiken och köper en present till sitt sjuka barnbarn, ger det Nora en idé. Hon och Simon ska skicka ut böcker till de som känner sig ensamma i jul. Kanske kan de inte rädda sin bokhandel, men de får åtminstone en sista chans att genom kärleken till böcker sprida glädje till andra.

Efter att ha samlat in nomineringar online levererar Nora och Simon böcker till sex invånare i byn som behöver lite uppmuntran. Samtidigt som staden förbereder sig för en vit jul börjar böckerna ge mottagarna hopp, en efter en. Men med bokhandelns framtid fortfarande hotad kommer Nora och Simon att behöva ett julmirakel – eller kanske lite hjälp från människorna vars liv de har berört – för att hitta sitt eget lyckliga slut."

"Familjen Winther: Den största gåvan" av Katrin Wessel. Bokförlaget Polaris. Utkommer i oktober.

"England 1900. Unga Rose Winther och Dimpy Ashmore är nygifta och ska tillbringa julen på familjens gods, Oaktree Manor. Rose älskar julen och har stora planer för firandet. Det ska bli en oförglömlig jul full av god mat, varm toddy, vackert pynt, värme och kärlek.

Förväntningarna och glädjen förvandlas snabbt till sorg och förtvivlan då Dimpy mottar ett brev som får honom att ge sig av hemifrån. Strax därefter anländer en främling till godset och Rose hamnar i ett känslomässigt kaos. Hur väl känner hon egentligen Dimpy? Och kan julen räddas?

"Den stora gåvan" kan läsas som en fristående roman, men är en del av familjen Winthers storslagna universum"

 

Har du spanat in någon julroman du vill läsa i år?

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Vilken trevlig lista! Blev nyfiken på ett par av böckerna.
    Den enda julbok som jag än så länge planerat att läsa i år är Julstämning uthyres (https://www.goodreads.com/book/show/61713977-julst-mning-uthyres?ac=1&from_search=true&qid=StOyD9fWfh&rank=1)

    Trevlig kväll!
    /Lina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera