Sidor

lördag 2 maj 2020

2 nya julböcker för barn

Juliga nyheter börjar dyka upp redan nu! För några veckor sedan skrev författaren Mattias Edvardsson om sin nya bok Lussa lagom som han gjort tillsammans med illustratören Matilda Salmén. Lussa lagom är den tredje boken om Ella och Noa. Så här beskrivs boken:
Det är dags för luciatåg på förskolan. Barnen övar och övar. Noa ser inte riktigt poängen med luciafirandet och är inte så sugen på att uppträda inför alla föräldrar. Han vill inte vara med. Han vill mest göra änglar i snön, för hans morfar är en ängel och bor i himlen. Ella och Noa har som vanligt mycket tankar och den här gången bland annat om änglar finns och om man kan prata med någon som är död. Men framför allt funderar de på traditioner. Hur ska ett luciatåg egentligen gå till och se ut? Måste det finnas flera stjärngossar, tomtar, tärnor och bara EN lucia? Måste allt vara som det alltid har varit? Ella vill att alla ska kunna vara med i tåget på sitt sätt och har en lösning på Noas scenskräck.
I väntan på julboken kan du alltid läsa de två första böckerna i serien: Glass på en onsdag och Hoppa från kanten. Böckerna ges ut på bokförlaget Opal.


Det verkar som att julkalenderböcker, alltså julberättelser i 24 kapitel, blivit allt mer populärt de senaste åren. Det verkar mest gälla böcker för barn men även för vuxna. För två veckor sedan höll Camilla Dahlson på med slutkorrekturen av Julräddarna, en julbok för 6-10-åringar. Boken ges ut på Lind & co. i mitten av oktober och beskrivs såhär:
"Julräddarna" är en berättelse om Saga som bor på ett barnhem tillsammans med sin syster Nora och vännerna Milo och Wilma. Livet på barnhemmet är inte så lätt, och hela hösten har Saga och de andra barnen längtat efter att fira jul. Men så blir föreståndaren sjukskriven för utbrändhet och istället kommer den stränga vikarien Berta - som bestämmer att det inte ska bli något julfirande i år! Vad ska Saga och hennes vänner ta sig till nu? Går det att rädda julen?

Har ni sett fler juliga boknyheter? Eller andra julnyheter att spana in?

2 kommentarer:

  1. Älskar dina boktips! Länkat till ditt inlägg från min blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Jag gillar att boktipsa så det dyker upp fler sådana inlägg. Har redan hittat flera andra julböcker som är på gång i höst. :) Tack för länkningen!

      Radera