Sidor

söndag 24 maj 2020

Radiojulkalendern 2020: Knäckarbanketten

Årets julkalender i Barnradion blir Knäckarbanketten. Den bygger på Sara Bergmark Elfgrens bok med samma titel. Boken är illustrerad av Emil Maxén och kanske är det papperskalenderns utseende vi får se i och med denna pressbild:

Illustration: Emil Maxén.
Jag läste boken i höstas och skrev om den på min bokblogg:
Hertig Ludbert har bestämt sig för att ordna en knäckarbankett - en bankett för att knäcka sin avundsjuka tvillingbror. De har varit oense sedan de föddes och har inga planer på försoning. I jakten på den perfekta festen blir kökspojken Amund och hertig Ludberts dotter Ottilia indragna i ett hisnande äventyr som blir farligare än vad de tänkt sig. Bland hemska vidunder och oberäkneliga människor går ingen säkert.


Det finns ett tydlig sagoskimmer över berättelsen samtidigt som den väver in underhållande, tänkvärda och fantastiska (som i fantasy) situationer. Språket är genomtänkt och introducerar läsaren för historiska ord och utmanar läskunnigheten samtidigt som den okrävande berättelsen får stor plats. Knäckarbanketten förmedlar historiska inslag genom en modern saga. Även om vidunder och odjur inte tillhör min litterära comfort zone uppskattade jag läsningen och den här typen av berättelser är absolut något författaren kan satsa mer på.
Regissören Eva Staaf beskriver berättelsen som:
en julkalender där hela ljudvärlden är barock med ett överflöd av frasande klänningar och dallrande aladåber på hertigarnas slott. Och när äventyret tar sig ut i de mörka skogarna så kommer skräcken rassla i radion
Frida Johansson står för musiken efter projekt med flera band, tv-spel och teater. Knäckarbanketten har premiär den 1 december. Här kan du läsa mer och här kan du följa kommande uppdateringar, till exempel vilka skådespelare som kommer göra kalendern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar