Sidor

lördag 3 september 2016

Miljövänligare jul


Carina på Julpussar skrev i veckan ett inlägg om shoppingsuget som infinner sig när pressbilder från butikers julsortiment börjar dyka upp. Hon skrev också om längtan efter att vara klimatsmart, miljövänlig och ekonomisk. En svår kombination. Mycket svår. Det finns ju så mycket fint, och det skulle kunna gå att fylla huset med nya adventsljusstakar och granen med nya julkulor varje år. Men det är en kortvarig lycka. Nästa år kommer det ju nya, fina saker...

Julpussar skrev även om en princip hon försöker följa: en in, en ut. Det får henne att tänka efter när hon står med en ny ska i handen. Vilken sak skulle jag göra mig av med om jag köpte den här? Intressant tanke.

Konservburk och presentpapperssnöre blev
till hyacintkrukor förra året.

När jag började julblogga för snart ett år sedan, märkte jag att många bloggar fokuserar på prylar. Ljusstakar, paketkalendrar, julkulor, julporslin etc mm. Och det är roligt! Inspiration, tips och idéer. Men det handlar om att vi ska konsumera mera, och det är jag så trött på överlag. Dessutom finns det många som inte har råd att följa med i trenderna. Därför tänkte jag redan då att jag vill ha en annorlunda julblogg. Vill folk titta på nyheter från affärer, finns det mängder av andra bra bloggar som gör ett snyggt jobb. Men jag vill göra något annat. Något för miljön. Visst, det kommer säkerligen dyka upp trendnyheter här med, jag menar verkligen inte att jag är någon slags perfekt miljönisse. Men jag vill ge inspiration till ett annorlunda tänk. Jag vill ge inspiration och fokusera på det klimatsmarta, miljövänliga och ekonomiska.

4 kommentarer:

 1. Åh, jag ääälskar gamla konservburkar som hyacintkrukor! De är liksom perfekt lagom stora och dessutom så lätta att anpassa efter olika stilar. För att inte nämna hur miljömässigt rätt det är med återanvändning på det viset. Bara man kommer ihåg att sortera dem som metallförpackningar när man tröttnat! ;)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också att använda konserv- och även glasburkar till hyacinterna. Det blir så mycket roligare när man pysslar själv :)

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig. Jag tycker det konsumeras alldeles för mycket och även om jag själv försöker tänka till och inte handla för mycket händer det att jag också trillar dit ibland. När det gäller julpynt brukar jag fundera länge innan jag köper något nytt så jag vet att jag verkligen vill använda det i många år framöver

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att det är fler som tänker på miljön. Jag tänker att vi kan alla göra små saker som kan bli något stort i längden! Vi får fortsätta inspirera varandra till ett mer hållbart julfirande och liv över huvud taget. :)

   Radera