Sidor

lördag 29 oktober 2016

Veckans julbok: Skorstensjul

Förra årets julkalenderbok från Rabén & Sjögren heter Skorstesjul. Den är skriven av Mårten Sandén och för illustrationerna står Lina Bodén.


För många handlar julen om mysiga kvällar med tända ljus och hela familjen samlad, en lång önskelista och på julafton en stor hög paket till alla barn. Andra har det inte lika bra.

Stella, Mago och Issa kommer till Stockholm efter att ha rymt från barnhemmet de bodde på. De ska möta Magos pappa, men han dröjer. På stationen träffar de farbror Niklasson som har glömt bort vem han är. Barnen måste hjälpa honom att ta reda på vem han är, innan det är för sent.

I 24 kapitel får följa de tre barnen på äventyr bland Stockholms gator. Fokus ligger inte vid en "traditionell" jul med julbak och klapphysteri. Istället vänds blicken mot något högst aktuellt och ett ämne som det borde skrivas mer om: bortglömda barn och tiggare. Här får särskilt barnen en röst, och det gillar jag mycket. Den här boken är full av kärlek. Precis vad som behövs i jul, och året om här och i resten av världen

Det finns något väldigt mysigt över hela boken. Förmodligen för att den lämpar sig ytterst bra som högläsning i väntan på något (julafton, till exempel). Bilderna är lätta att sjunka in i och fantisera sig bort med. Karaktärerna vill jag gärna lära känna bättre. Det finns små hemligheter som ligger under ytan, vilka en vuxen läsare kan ana innan yngre gör det. Det ökar spänningen för både läsare och lyssnare.

Första meningen: Det var nästan midnatt när vi steg av tåget på Stockholms Centralstation.
Antal sidor: 101
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar