Sidor

lördag 3 december 2016

Veckans julbok: Let it snow


Veckans julbok är något så ovanligt som en ungdomsbok som utspelar sig under julen. I Let it Snow har Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle skrivit varsin novell. De är fristående, men karaktärerna vandrar lite mellan berättelserna.


Under julafton drar en snöstorm in över landet och ställer till det för några tonåringar. Jubilees tåg kör fast och hon tar sig till ett nattöppet café. På tåget finns även 14 cheerleaders som följer efter. Tobin, Greven och JP hamnar i kapplöpning med ett par tvillingar. Addie är mitt uppe i sin hjärtesorg. Och så ska hon leta reda på en försvunnen minigris.

Den här bokens omslag är riktigt fint! Julkulorna och snön glittrar (sådant som känns när en drar med handen över omslaget), det pryds av ljusslingor och ger ett väldigt bra första intryck. Som julälskare fastnade jag direkt.

Boken handlar inte så mycket om tråkiga släktträffar eller Kalle Anka. Visst finns det en och annan kalkon och tomteby, men utöver det är det mest ett snöigt äventyr. Fast med vinterjulstämning. Och en massa snö. En snöstorm kanske inte låter så lockande, men i min varma soffa blev det mysigt, och jag blev förvånad när jag tittade ut och såg regn istället för metervis med snö. Många stunder kunde jag verkligen leva mig in i berättelsen.

De två första novellerna gillade jag mycket. Johnson och Green skriver ganska lika, och det sättet är (oftast) rätt kul. Rappt, träffsäkert och målgruppsanpassat. Karaktärerna har sina egenheter som ger storyn ett lyft. Den sista noveller kändes tyvärr mest långtråkigt utdragen, men de sista sidorna gillade jag. Jag tröttnar dock på det stereotypa som kan vara typiska för amerikanska böcker. Cheerleaders är osmarta tjejkroppar och killar tänker nästan bara på sex. Typ så. Otroligt tråkigt. (Tur då att Greven finns!)

En annan sak jag gillar är att karaktärerna återkommer i de olika novellerna. Berättarna är olika, men alla verkar veta om varandra på ett eller annat sätt. Trots att novellerna är fristående, har författarna verkligen samarbetat, planterat i varandras noveller, och fått till en bok jag skulle säga är perfekt att läsa under jullovet. Eller redan nu om du, som jag, gillar vinter och jul.

Vänskap, romantik, snö, längtan, personlig utveckling, hjärtesorg, jobb, trötthet, förväntan. Jag har inte läst något av Johnson eller Myracle innan, men för mig passar den här boken bra in bland mina Green-favoriter.

(Titeln till trots är den här utgåvan på svenska.)

Första meningen: Det var julafton.
Antal sidor: 332
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: Let it snow, 2008
Översättare: Ylva Stålmarck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar