Sidor

tisdag 13 oktober 2020

Nya julböcker för barn 2020

Jag har spanat in några julböcker för barn i olika åldrar som jag gärna läser i år. Tre av dem är julkalenderböcker, det vill säga böcker med ett kapitel för varje decemberdag fram till julafton. Ett återkommande tema verkar vara att julen på ett eller annat sätt är hotad, det ser vi i de tre första böckerna:

Julräddarna är skriven av Camilla Dahlson och ges ut på Lind & co. I 24 kapitel möter vi Saga som bor på ett barnhem och när en ny föreståndare gör entré bestämmer hon att de inte ska fira jul.

Årets adventskalenderbok från Rabén & Sjögren heter Vi måste rädda julen!, är skriven av Ellen Karlsson och illustrerad av Cecilia Heikkilä. Julafton hotas när almanackans 24 december-lapp råkar hamna i tvättmaskinen...

Tomtarna på femte våningen verkar också handla om att rädda julen, den här gången genom att hjälpa tomten slå in julklappar. Boken är skriven av Francesca Cavallo och ges ut på Bonnier Carlsen.

 

Nu till några böcker där julen inte verkar vara hotad:

Det kommer en ny bok om Ella och Noa, denna gång i luciaskrud. Boken heter Lussa lagom och som tidigare är det Mattias Edvardsson och Matilda Salmén som gjort boken. Måste man fira lucia? Och måste luciatåget alltid se ut som det brukar? Boken ges ut på Opal förlag.


Även Bonnier Carlsen ger ut en adventskalenderbok som heter Nattexpressen och är skriven av Karin Erlandsson och illustrerad av Peter Bergting. Där möter vi Danja som kliver ombord på Nattexpressen som mystiskt dyker upp samma natt som hennes mormor försvinner.


I Lilla tomten av Moa Eriksson Sandberg och Erik Sandberg får vi följa en tomte som tar hand om alla på gården. Men vem ska ta hand om tomten? Ges ut på Lilla Piratförlaget.

1 kommentar: