Mandelfrikadeller som under ojulig säsong passar bra till ugnsstekt potatis, mangoraja och ärtor. |
150 g sötmandel (eller 150 g mandelmjöl)
1½ dl finriven ost, t.ex. västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/4 finhackad gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
1 liter vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
smör eller olja att steka i
Gör såhär
* Riv/mixa mandlarna till ett fint mjölk, riv osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.
* Ta lite neutral olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked smet räcker till varje boll - de sväller vid kokning.
* Koka upp 1 liter vatten tillsammans med buljongtärningarna.
* Lägg försiktigt i bollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter.
* Ta upp och låt rinna av i ett durkslag.
* Stek dem sedan gyllene i en stekpanna med lite smör eller olja.
* Vill man ha dem på julbordet så koka dem gärna dagen innan och spara stekningen till aktuell dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar