torsdag 22 december 2016
Rädda resterna
* Gör matlådor av Janssons och någon av alla kötträtter eller det vegetariska.
* Vill du göra en ny rätt går pizza, lasagne, paj och omelett variera på många olika sätt.
* Här finns flera recept på vad du kan göra med resterna.
Lita inte blint på bäst före-datumet. Kläm, lukta, smaka. Det heter ju BÄST före xx/xx, inte OÄTLIG efter xx/xx. Lycka till! :)
onsdag 21 december 2016
Tänk om Jesus hade fötts idag i Sverige
Alla européer reste då för att hälsoregistrera sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst var rom, begav sig från Arad i Rumänien upp till Göteborg, för han hade inga pengar att betala för en hälsoregistrering i sitt hemland. Han reste tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.
Medan de befann sig i Göteborg var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon svepte in honom i en fleecefilt och försökte hålla honom varm i den gamla skåpbilen som de reste med, eftersom det inte fanns plats för dem i något härbärge.
I samma trakt hade några lastbilschaufförer parkerat för natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat i en fleecefilt och sover i en skåpbil."
Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:
"Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt."
måndag 19 december 2016
Poddtips och böcker till barn och ungdomar
Bilden kommer från bladenbrinner.se |
söndag 18 december 2016
Betydelsefulla julklappar
På Erikshjälpen kan du köpa en get, ko eller ge pengar till solceller och själhjälpsprojekt.
Unicef har ett stort utbud av till exempel vaccin, varma filtar, leksaker och vätskeersättning.
LoveNepal jobbar för att få flickor ur barnsexslaveri och för att de ska få ett värdigt liv.
Diakonia har flera projekt på gång, både i Sverige och världen.
Rädda barnen kampanjar om att ge "ingenting" i julklapp. Men pengarna du skänker kan förändra liv (och det är ju de mottagarna fokus borde ligga på).
SOS barnbyar jobbar med hälsa och sjukvård, mat och näring, familjer med mera.
Om du beställer snarast kan du få ett fint gåvogram hemskickat från de flesta nedan. Annars kan du själv mejla eller skriva ut.
lördag 17 december 2016
Årets gran på plats!
Min svärmor och hennes man var på julmarknad i Tyskland, och som tack för att vi hälsade på deras katter under helgen, fick vi en porslinstomte. Den hänger nu högt upp i granen, så att inte katten ger sig på den. ;)
fredag 16 december 2016
Julbloggare för Musikhjälpen
tisdag 6 december 2016
Ätbar julklapp: glutenfritt knäckebröd
Det här receptet brukar jag utgå från:
2 dl majsmjöl
1 dl sesamfrö
0,5 dl solrosfrö
0,5 dl pumpafrö
0,5 dl linfrö
0,5 dl olja
2,5 dl kokande vatten
flingsalt
ugn: 150 grader
1. Blanda de torra ingredienserna.
2. Häll i olja och rör runt.
3. Häll i vattnet, rör runt till en ganska lös smet.
4. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Skär rutor i önskade mått.
5. Strö över flingsalt.
6. Grädda i ugnen i 70 minuter.
För några år sedan tryckte jag grisknäckebröd med en vanlig pepparkaksform. En rolig idé till julbordet! Men akta så att du inte bränner trynena... |
söndag 4 december 2016
Novemberutmaningen 28-30
Del 28. Firar du jul pga Jesus födelse eller för tradition?
Jag har funderat på det där. Det finns så många traditioner som inte har särskilt mycket med Jesus att göra, och många av dem har jag tagit till mig. Däremot tror jag på Jesus och det har alltid varit en självklarhet för mig att hänga i kyrkan. Så även i juletid. Mitt i allt det kommersiella där mycket verkar handla om konsumtion och prylhets, hittar jag en anledning till julen: att minnas att Jesus, Messias, föddes till vår jord.
Del 29. Något onödigt över jul som ändå ska finnas?Kött. För att få andra nöjda. ;)
Del 30. Sista dagen i november, novemberutmaningen är slut. Hur har de gått? Hängde du med hela vägen?
Jodå, visst hände jag med! ;)
lördag 3 december 2016
Veckans julbok: Let it snow
Veckans julbok är något så ovanligt som en ungdomsbok som utspelar sig under julen. I Let it Snow har Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle skrivit varsin novell. De är fristående, men karaktärerna vandrar lite mellan berättelserna.
Under julafton drar en snöstorm in över landet och ställer till det för några tonåringar. Jubilees tåg kör fast och hon tar sig till ett nattöppet café. På tåget finns även 14 cheerleaders som följer efter. Tobin, Greven och JP hamnar i kapplöpning med ett par tvillingar. Addie är mitt uppe i sin hjärtesorg. Och så ska hon leta reda på en försvunnen minigris.
Den här bokens omslag är riktigt fint! Julkulorna och snön glittrar (sådant som känns när en drar med handen över omslaget), det pryds av ljusslingor och ger ett väldigt bra första intryck. Som julälskare fastnade jag direkt.
Boken handlar inte så mycket om tråkiga släktträffar eller Kalle Anka. Visst finns det en och annan kalkon och tomteby, men utöver det är det mest ett snöigt äventyr. Fast med vinterjulstämning. Och en massa snö. En snöstorm kanske inte låter så lockande, men i min varma soffa blev det mysigt, och jag blev förvånad när jag tittade ut och såg regn istället för metervis med snö. Många stunder kunde jag verkligen leva mig in i berättelsen.
De två första novellerna gillade jag mycket. Johnson och Green skriver ganska lika, och det sättet är (oftast) rätt kul. Rappt, träffsäkert och målgruppsanpassat. Karaktärerna har sina egenheter som ger storyn ett lyft. Den sista noveller kändes tyvärr mest långtråkigt utdragen, men de sista sidorna gillade jag. Jag tröttnar dock på det stereotypa som kan vara typiska för amerikanska böcker. Cheerleaders är osmarta tjejkroppar och killar tänker nästan bara på sex. Typ så. Otroligt tråkigt. (Tur då att Greven finns!)
En annan sak jag gillar är att karaktärerna återkommer i de olika novellerna. Berättarna är olika, men alla verkar veta om varandra på ett eller annat sätt. Trots att novellerna är fristående, har författarna verkligen samarbetat, planterat i varandras noveller, och fått till en bok jag skulle säga är perfekt att läsa under jullovet. Eller redan nu om du, som jag, gillar vinter och jul.
Vänskap, romantik, snö, längtan, personlig utveckling, hjärtesorg, jobb, trötthet, förväntan. Jag har inte läst något av Johnson eller Myracle innan, men för mig passar den här boken bra in bland mina Green-favoriter.
(Titeln till trots är den här utgåvan på svenska.)
Första meningen: Det var julafton.
Antal sidor: 332
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: Let it snow, 2008
Översättare: Ylva Stålmarck
fredag 2 december 2016
Gör din egen önskelista, för någon annan
Nyfiken? Klicka här.
torsdag 1 december 2016
Omvänd julkalender
Nå, det var inte det jag skulle skriva om egentligen. Jag tänkte skriva om en omvänd kalender för vuxna. Det pratades en del om det för några år sedan. Istället för att få en sak varje dag, ska en lämna bort en sak varje dag, till second hand, vänner eller sälja (pengarna får gärna gå till något välgörande ändamål).
Ibland får jag panik på alla saker i mitt hem. Jag är ingen prylsamlare, men ibland är det som om allt verkar ligga på samma eller fel plats. Jag skulle lätt kunna göra mig av med 24 prylar/kläder. Det skulle knappt märkas. Därför antar jag utmaningen med en omvänd julkalender: jag ska rensa ut 24 saker från mitt hem, en för varje dag fram till julafton.
Någon som hänger på? :)
onsdag 30 november 2016
Mary, did you know?
tisdag 29 november 2016
Ätbar julklapp: egen müsli
söndag 27 november 2016
Novemberutmaningen 21-27
Del 21. Lite snabbisar, korta svar!
En julafton ska vara lugn och julmysig med nära och kära.
Man måste äta något man tycker om.
Man måste lyssna på varandra. Julen känns som en bra tid att "komma ikapp" med snack man inte hinner i vardagen.
Kalle Anka kommer stå på på tv:n på julafton. Om någon kollar är en annan fråga. ;)
Tomten kommer strax efter julkvällsmaten.
En grön jul är förmodligen något vi får vänja oss vid, tyvärr. När det grön jul som i miljötänk, tycker jag en grön jul borde få ta större plats.
Strumpor är till för att värma fötterna när man är ute. Hemma har jag sällan strumpor på mig.
Del 22. När dansas julen ut?
När granen barrar eller framåt tjugondedag knut.
Del 23. Förutom käre gamle Arne som julvärd i SVT, vem tycker du har varit bäst?
Jag tittar inte så mycket på tv på julafton, så jag har svårt att svara på den frågan...
Del 24. En månad kvar till jul, vad gör du om exakt en månad kl 10:00?
Jag vet inte riktigt, vi ruckar på traditionerna i år. Kanske blir det julfika hemma hos mig och mannen med min familj kl. 10.
Del 25. Skriver du julrim på paketen?
Det händer, men väldigt sällan.
Del 26. Julklapp besvikelsen, vad har du fått som du absolut inte velat ha?
Förmodligen någon ljuslykta som verkar vara de flestas nödlösning. Nödlösningsjulklappar borde inte köpas...
Del 27. Första advent idag, hur firar du den?
Dagen började med att vi tände första ljuset och åt tomtegröt. Sedan bar det av till en väldigt fin adventsgudstjänst i kyrkan med både barn- och vuxenkör. Därefter lite julpyssel och vilodag.
lördag 26 november 2016
Veckans julbok: God jul lilla Lök
Snart är det jul. Lilla Lök önskar sig en cykel och en pappa, men han verkar inte kunna få något av det. Under decemberdagarna lär han sig mer om höns, vänskap och att det ibland kan vara svårt att få det man vill ha. Han lär sig också att inte ge upp.
Detta är en mysig berättelse i 25 kapitel, perfekt att läsa varje decemberdag fram till jul. Kapitlen är korta, men jag tycker ändå att varje del för berättelsen framåt. Det är sällan ointressanta transportsträckor, vilket är ett stort plus.
Ni vet de där klassiska julinslagen: snö, stora julbaket, massor av pynt och långa önskelistor. Det finns inte så mycket av det där i den här boken. Å andra sidan har inte alla en sådan jul, och variation är bra. Liksom Lilla Löks mamma finns det många föräldrar som inte har så mycket pengar och därmed måste planera inköpen väl. Jag tycker det är en väldigt fin berättelse som kan öppna ögonen för att alla inte har ett överflöd av pengar, men ändå kan ha det bra.
Fina illustrationer och mycket vintermys. Mycket bra bok i väntan på julen.
Första meningen: Det här är Lilla Lök.
Antal sidor: 108
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2014
torsdag 24 november 2016
En månad kvar och tidernas bästa julkalender
På SVTs öppna arkiv kan vi nu rösta på tidernas bästa julkalender. Jag la min röst på Mysteriet på Greveholm. Vilken väljer du?
onsdag 23 november 2016
Musikhjälpen och julvärdar
Jag tänkte även passa på att skriva om julvärdarna i SVT och TV4. De flesta (julnördar) har säkert redan koll, men för den som missat det: i SVT ser vi Sanna Nielsen, och i TV4 gör Bengt Magnusson sitt andra år.
Nielsen verkar vara en trevlig person. Jag träffade henne för en kort intervju för något år sedan och fick ett bra intryck. Det kan bli bra! Jag tror knappt jag kollade på TV4 förra julen, så jag kan inte säga om Magnusson är ett bra val. Men jag antar det, eftersom han får vara med igen.
tisdag 22 november 2016
Lussebullsbak!
Receptet hämtade jag från December. De tipsar om att lägga russinen i blöt 10-15 minuter innan de stoppas ner i bullen. Då minskar risken för att de blir brända.
söndag 20 november 2016
Novemberutmaningen 14-20
Del 14. Snart halvvägs in i november, har du börjat få julångest?
Jag tänker att julnördar kan vara bra på att förebygga julångest, eftersom de börjar planera väldigt tidigt. Å andra sidan kanske julnördar vill hinna med mer än vad de gör, vilket kan ge ångest. Häromdagen insåg jag att det är verkligen inte långt kvar till första advent, nu är tiden som jag längtat så mycket efter. Kommer jag kunna njuta av allt? Tänk om jag missar något? Onödigt tänk. Onödigt energikrävande. Jag försökte lindra det igår med att baka lussebullar!
Min syster och jag lussar hos grannen. |
Jag har aldrig varit lucia annat än när jag lussat för familjen, så jag kanske skulle välja det. Om jag var i 10-15-årsåldern. Detta år kör jag nog med glitter i håret som en tärna.
Del 16. En jul måste vara kul, vad är roligast med julen?
Att följa julkalendern, se människors (barns) förväntningar, att se nära och kära (förhoppningsvis) bli glada över julklappar.
Del 17. Vad måste finnas på gottebordet?
Clementiner och choklad. Någon knäck eller ischoklad brukar också slinka ner, men är inte så förtjust i det jättesöta.
Del 18. Vem är roligast att köpa julklapp till?
Hade jag haft barn att köpa till hade svaret förmodligen varit givet. I år tycker jag det är roligast att köpa till min syster. Har kommit på en massa idéer!
Del 19. Vad vore julen utan Kalle Anka?
Jaadu, det ska liksom alltid vara Kalle kl. 15. Jag har dock börjat tröttna på traditionen, det är inte så många klipp jag gillar och barnen jag firar med (födda 05 och 09) förstår inte varför vi ska kolla på gammal tecknad film. Ändå kommer vi sitta bänkade framför tv:n kl. 15 på julafton (om nu inte den tiden blir restid i år).
Del 20. Ställer ni fram något gott till tomten?
Nej, mamma får vara med på julbordet innan hon klär ut sig till tomte. ;)
lördag 19 november 2016
Veckans julbok: Julbarnet
En natt för 2000 år sedan föddes ett barn i ett stall, änglar sjöng sin glädje för herdar på en äng och vise män kom med gåvor till barnet. Det sas att barnet skulle skapa fred på jorden. Men kan ett barn göra det?
Detta är en berättelse om ett barn som många trodde var Messias. Andra såg honom mest som ett alldeles särskilt barn, eller som ett nyfött barn bland många andra. Oavsett vad man tror om Josef och Marias son Jesus är detta en väldigt fin berättelse grundad på en av de största händelserna från Bibeln.
På ett enkelt sätt berättar Rose en fin story, även för de som inte tror att Jesus är Messias. Rebeckas akvarellbilder förstärker budskapet på ett stämningsfullt sätt. En väldigt fin bok, stämningsfull och spännande. Jag skulle vilja säga att den har ett särskilt skimmer över sig. En nyfikenhet väcks och funderingar kring fortsättningen och vårt förhållande till berättelsen idag. Rekommenderas!
Första meningen: För länge, länge sedan kom en man och en kvinna vandrande på vägen till Betlehem.
Antal sidor: 32
Förlag: Libris förlag
Utgivningsår: 2013
tisdag 15 november 2016
Kärlek till julbloggar
Cramer Cramar om julen är en av de första bloggar jag började följa. Hon visar några nyheter, en hel del foton och hur en jul på landet kan se ut. Dessutom har hon en rullande header med fina bilder.
söndag 13 november 2016
Novemberutmaningen 7-13
Del 7. Speciellt julminne?
Det finns många speciella! Det första jag tänkte på nu var ett år då jag och lillasyster fick en snowracer. När vi öppnat alla julklappar monterade vi ihop den, sedan drog pappa mig (oklart varför inte syster var med) på den på "kvällsrundan" till djuren i ladugården. Mysigt!
Del 8. Hur vill du inte fira jul?
Ensam.
Del 9. 5 Julsnabbisar
Jag dricker inte alkohol och gillar inte kolsyra och helst inte varma drycker. Jag nöjer mig oftast med vatten, men känner mig ofta ganska komplicerad. ;) Däremot kan jag tänka mig en kopp varm choklad ute i kylan, och har faktiskt börjat gilla glögg en del, men bara lite åt gången.
Del 11. Vad är de konstigaste ni har på erat julbord?
Del 12. När kommer din julgran upp?
Hos föräldrarna blev det någon dag innan julafton. Eftersom jag och mannen inte firar jul hemma hos oss blir det förmodligen en vecka innan jul, så att vi hinner njuta av mysigheten! :)
Del 13. Vad tror du finns i ditt paket under granen?
Jag har knappt sagt till någon vad jag önskar mig än. Men kanske en baktermometer.
lördag 12 november 2016
Årets första julbak och missionsauktion
Jag brukar skänka något varje år, och i år blir det två mjuka pepparkakor som jag gjort idag. Det luktar fantastiskt i huset, jag är så sugen på att smaka ett litet hörn...!
* En missionsauktion är en auktion där insamlade pengar går till missionsarbete, i det här fallet i Mocambique och Ryssland.
Veckans julbok: Kalle som lucia
Kalle vill bli klassens lucia. En magisk och strålande vacker lucia. Han röstas fram att gå först i tåget. Men rektorn sätter stopp, en kille kan inte vara lucia! Kalle blir ledsen, men kommer snart på en plan.
En vanlig skola, en vanlig klass. Någon måste bli klassens lucia och några ställer upp i omröstningen. En av dem råkar vara en snoppbärare, och det ställer till rabalder. Inte bland föräldrarna, lärarna eller klasskompisarna. Nej, det är rektorn som inte tycker det är okej. När jag läste boken tyckte jag det var konstigt att inte fler protesterade. Den publicerades trots allt när debatten var het. Å andra sidan är det en barnbok som vill minska på könsrollerna, och då känns det befriande att de flesta är så accepterande.
Det är en tänkvärd bok med ett budskap om att strida för det man vill och stå för det. Mysiga bilder är det också.
Första meningen: Långt in bland stadens alla byggnader finns några hus i trä.
Antal sidor: 31
Förlag: Sagolikt Bokförlag
söndag 6 november 2016
Novemberutmaning 1-6
Del 1. Varför julbloggar du?
Jag brukar börja längta efter jul långt innan de i min närhet gör det. Om jag börjar snacka jul i augusti eller september tröttnar de snart på mig. Därför skaffade jag en blogg, för att kunna julnörda en längre period, och få stilla min längtan efter att snacka jul inför sådana som faktiskt uppskattar mitt julsnack i september.
Del 2. Julen är härlig för stora och små. Vilken ålder tycker du julen är härligast i?
Det måste vara när en är barn. Längtan, förväntan, spänning och alla juliga förberedelser som bak, julkalender och tissel och tassel när det gäller julklappar. Nu gillar jag advent bättre än julafton. Julafton går så snabbt, jag gillar förväntan, jag vill njuta hela december!
Del 3. Du får bara spela en enda låt under hela julafton, vilken väljer du?
Oj, vad jobbigt att lyssna på samma låt en hel dag! Jag skulle bli tokig... Jag kanske väljer När juldagsmorgon glimmar, vill ju inte ta en favoritlåt, för då hade jag aldrig mer velat höra den efter julafton. ;)
Del 4. Årets julbak?
Igår testade jag att göra praliner. Det var lite för krångligt för mitt tålamod. Jag håller mig borta från julgodis och fokuserar på kakor och bröd istället. I år blir det pepparkakor, såklart, och någon form av saffransbullar.
Del 5. Du måste välja bort nått som ni brukar ha/göra/äta (vad som helst) på julafton, vad väljer du?
För något år sedan bestämde jag åt familjen att vi inte skulle äta ostkaka till efterrätt (jag gillar inte det). Istället gjorde jag en mjuk pepparkaka med glasyr. Mycket bättre enligt mig!
Del 6. Nån du saknar denna julen?
Ingen som gått bort under året. Däremot saknar jag att farmor kommer hem på julafton. Det var längesedan hon dog, men jag saknar henne ändå, såklart.
lördag 5 november 2016
Veckans julbok: en nyhetsspaning
* Nu är det äntligen jul innehåller sagor, sånger, lekar och pyssel för den som längtar efter julen.
* Kreativa Karins jul för barn är fylld av roligt pyssel inför julen.
* Barnkammarboken, julsånger
* Super-Charlie & den försvunna tomten
* Let it snow är en mysig, snöig, fartfylld, lugn ungdomsbok. Jag har recenserat den här.
För den som vill ha en ny saga varje dag från 1-24 december finns:
* Jul på monsterhotellet
* Pixis adventskalender
* En förtrollad jul
* Tomtens jul
torsdag 3 november 2016
Julutmaning
På bilden ser ni en blus med renar som min syster sydde till mig förra julen. Där finns även ett par örhängen min pappa vek ihop åt mig för flera år sedan, och en röd topp jag hittade på Myrorna för någon vecka sedan (nej, det saknas inte en knapp, den är bara oknäppt). Jag ska hålla utkik (second hand så långt det går) efter kläder till denna utmaning nu i november.
Min julutmaning: jag ska försöka ha minst ett juligt plagg/accessoar mellan 1 advent och julafton.
Någon mer som hänger på?
söndag 30 oktober 2016
Glad fjärde minusadvent!
Tänker du fira fjärde minusadvent? I så fall, hur?
Jag funderar på att tända fyra ljuslyktor och sedan ta bort en för varje söndag. Dessutom kommer jag nog äta säsongens första pepparkaka!
lördag 29 oktober 2016
Veckans julbok: Skorstensjul
För många handlar julen om mysiga kvällar med tända ljus och hela familjen samlad, en lång önskelista och på julafton en stor hög paket till alla barn. Andra har det inte lika bra.
Stella, Mago och Issa kommer till Stockholm efter att ha rymt från barnhemmet de bodde på. De ska möta Magos pappa, men han dröjer. På stationen träffar de farbror Niklasson som har glömt bort vem han är. Barnen måste hjälpa honom att ta reda på vem han är, innan det är för sent.
I 24 kapitel får följa de tre barnen på äventyr bland Stockholms gator. Fokus ligger inte vid en "traditionell" jul med julbak och klapphysteri. Istället vänds blicken mot något högst aktuellt och ett ämne som det borde skrivas mer om: bortglömda barn och tiggare. Här får särskilt barnen en röst, och det gillar jag mycket. Den här boken är full av kärlek. Precis vad som behövs i jul, och året om här och i resten av världen
Det finns något väldigt mysigt över hela boken. Förmodligen för att den lämpar sig ytterst bra som högläsning i väntan på något (julafton, till exempel). Bilderna är lätta att sjunka in i och fantisera sig bort med. Karaktärerna vill jag gärna lära känna bättre. Det finns små hemligheter som ligger under ytan, vilka en vuxen läsare kan ana innan yngre gör det. Det ökar spänningen för både läsare och lyssnare.
Första meningen: Det var nästan midnatt när vi steg av tåget på Stockholms Centralstation.
Antal sidor: 101
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2015
torsdag 27 oktober 2016
Skådespelare till Lyckoborgen
Nu är det officiellt vilka skådisar som gör röster till årets radiojulkalender Lyckoborgen. Här har jag skrivit om handlingen.
Huvudpersonen heter Sasha, och spelas av Viva Östervall Lyngbrant. Här kan du lyssna på ett kort inslag där Viva berättar om hur det gick till när hon blev utvald till huvudrollen och hur det är att spela in en julkalender. I höst är hon aktuell i Den allvarsamma leken.
Bland de kända namnen hittar vi Stina Ekblad (Överstelyllan), Pernilla Wahlgren (mamma), Christina Schollin (mormor), Lasse Kronér (jultomte) och David Hellenius (pappa). Hela listan hittar du här.
Brukar ni lyssna på radiojulkalendern?
måndag 24 oktober 2016
Att välja en gammal julkalender
Jag är sugen på att börja titta på en julkalender som gått på tv. Kanske ska jag göra det 1 november? Frågan är bara vilken. Och hur jag ska få tag på den. Jag håller koll på second hand, men har inte hittat en enda än. Däremot har jag sett att Svts öppna arkiv har lagt upp några kalendrar. Det finns säkert att hitta på youtube, men det känns som att kvalitén kan vara lite sämre där.
De kalendrar som finns på Öppet arkiv är:
* Fem myror är fler än fyra elefanter, 1977
* Mysteriet på Greveholm, 1996
* Pelle Svanslös, 1997
* Sunes jul, 1991
* Trolltider, 1979 och 1985
* Gumman som blev liten som en tesked, 1967 och 1976
Mysteriet på Greveholm är en av mina favoriter, den har jag sett flera gånger, senast förra året. Egentligen skulle jag vilja se Tjuvarnas jul, men har hört mycket gott om Trolltider, men aldrig sett den. Kanske är det dags för den?
Vilken är din favorit bland alla tv-julkalendrar?
lördag 22 oktober 2016
Snö och vinn en julkalender
Är du eller någon du känner intresserad av årets julkalender till radio och tv? Då kan ni tävla om den här genom att svara på några enkla frågor.
Veckans julbok: Nalla och Björn firar jul
Det är dagen före julafton. Nalla och Björn är mitt uppe i de sista förberedelserna inför dagen de länge väntat på. De bakar kakor, klär granen och gör färdigt sina julklappar. I morgon är det julafton..!
Den här boken är väldigt bra gjord! Bilderna är som fotade ur ett dockskåp, och författaren har inte sparat på detaljerna. De små nallarnas kök har lika många grejer i sitt kök som mitt. Det är stökigt när de bakar, men ordning och reda när de är klara. Vilket tålamod! Det är också detta som lyfter boken och gör den speciell. Berättelsen är ganska enkelt och om det inte varit för de genomarbetade bilderna, hade jag förmodligen inte tyckt lika mycket om den. Berättelsen är mysig och framkallar en hel del julstämning hos mig, och jag tror detta är en väldigt bra bok för alla 3-6-åringar (ungefär)
som längtar efter julen.
Första meningen: Ute faller stora snöflingor medan Nalla och Björn stökar i köket.
Antal sidor: 28
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013
torsdag 20 oktober 2016
Mer ljus i mörkret
I somras gifte jag mig med min älskade man, och då hade vi sådana här stora vaser i kyrkan. Jag har funderat på hur jag ska återanvända dem, och kommit på två lösningar för inte-sommar-perioder. Först blir det kottar med en ljusslinga. När julen närmar sig tänker jag byta ut kottarna mot julgranskulor eller kanske en bollslinga i rött, som jag köpte till förra julen. Kan bli mysigt!