Sidor

fredag 29 december 2017

Julafton

Jag har haft en riktigt bra jul, med tre julfirande hos olika familje- och släktmedlemmar. Kameran låg bortglömd, men det var rätt skönt att få fokusera på nuet istället.

Mellandagarna har jag ägnat åt plugg, och har därför inte hunnit uppdatera här. Dessutom börjar blogglängtan lägga sig, såsom den gjort tidigare år vid den här tiden.

Här kommer några bilder från min julafton.

Från eftermiddagen den 22:a till morgonen den 25:e var jag hemma hos mamma och pappa. Deras katt Stella firade sin första jul, och tyckte det var mysigt att vila bland paketen under julgranen. Och att leka lite med leksakerna i granen...

Dukat för familjen, mormor, moster, hennnes man och deras två barn.




Mums!


lördag 16 december 2017

Veckans julbok: Jul i stallet

Veckans julbok är en doldis från Astrid Lindgren, nämligen Jul i stallet. För illustrationerna står Lars Klinting.

En mörk vinternatt kommer en man och en kvinna gående på den snötäckta vägen. De behöver vila och hittar ett stall med några djur. Där gör de i ordning för sig, och strax därefter tänds stjärnorna över stallet. Ett barn är fött.

Hur hade det varit om Jesus fötts i Norden? Kanske som Lindregn och Klinting beskriver det i den här boken. Språket gör berättelsen väldigt fin och stämningsfull, vilket kompletteras på ett vackert sätt av illustrationerna som fångar in många fina detaljer. En stark upplevelse för både den som läser och lyssnar/tittar. En riktigt bra och stämningsfull inför julen-bok. 

Första meningen: Det var en gång ett barn som satt i sin mors knä och ville höra om julen. 
Antal sidor: 32 
Förlag: Rabén & Sjögren, 2001

torsdag 14 december 2017

Granen på plats!

Förra helgen längtade jag verkligen efter att få ta in en gran. Den rätta julkänslan hade inte infunnit sig, och jag hoppades en gran skulle ändra på det. I går köpte och klädde vi en fin gran, och det slog mig att jag har aldrig varit med om att ta in gran så tidigt! Förra året tog vi in en veckan innan julafton, men hemma hos mamma och pappa har det alltid dröjt till 22:a eller 23:e. Jag är dock mycket nöjd med att redan ha gran. Det är ju så mysigt!

Jag förstår inte riktigt grejen med att ha olika teman för varje år. Känns onödigt att köpa nytt pynt varje år... Vi kör på röda kulor och lite annat pynt, samt hjärtgirlangerna vi gjorde till vårt bröllop förra sommaren. Så mysigt!

tisdag 12 december 2017

Silkeslera

För någon vecka sedan gjorde jag och en kompis silkeslera. Det var enkelt att göra, och även om det inte blev lika snyggt som på receptbilden, är jag nöjd och det var roligt att testa. I helgen slog jag in de första julklapparna, och då passade ett lerhjärta bra som etikett.

Recept på lera hittade jag här



lördag 9 december 2017

Veckans julbok: 2 x lussefirande

Den här veckan tipsar jag om två barnböcker som handlar om att fira lucia. De senaste åren har den här typen av böcker haft ett normkritiskt tänkande, vilket även gäller de böcker jag tipsar om idag. Det handlar om Konrad lussar av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund, och Modigast av alla av Gull Åkerblom

Konrad lussar
Konrad och hans syster Hedvig ska lussa. De tar fram lådan med lussekläder: glitter, ljus, vita linnen och luvor. Vad ska de välja?

Det här är en mysig bilderbok för de yngre barnen. Den blandar syskonkärlek med smågnabb och lek. Den ger härlig luciastämning, och begränsar inte barnen till vad som anses som "rätt" luciakläder för respektive kön. 

Jag förstår tanken "visa att en kille kan vara lucia". Däremot tycker jag det är tråkigt att Konrad syns med både namn och bild på omslaget, trots att boken handlar lika mycket om honom som om systern Hedvig. Då är vi tillbaka i de gamla normativa hjulspåren, och det känns tråkigt. Bortsett från det tycker jag det här är en bra, mysig bok med luciastämning.

Första meningen: Lusse lelle, lusse lelle, elva nääääätter före jul!
Antal sidor: 26
Förlag: Olika förlag, 2015


Modigast av alla vänder sig till de som knäckt läskoden, men vi ha lättläst text, kanske från 7-8 år.

Det är dags att välja vem som ska vara lucia i klassen. Alla som vill får skriva sitt namn på en lapp, och sedan drar fröken en lapp. Det blir Nizan! Kan de verkligen ha en kille som lucia? Tänk om de blir utbuade? Nizan blir retad, men Lydia tycker han är söt som lucia. Men vad ska alla andra säga?

Medan Konrad lussar har en självklar ton, problematiserar Modigast av alla det där med att en kille kan vara lucia. Alla tycker ju inte det, och i den här boken ryms olika åsikter. Ni kan nog lista ut vilken som vinner. Parallellt finns vänskapsrelationer, och kanske något mer. Ett bra blandat fokus och mysiga, fina illustrationer som rör sig åt mangahållet. Lättläst, mysigt och spännande.

Första meningen: Det är kallt ute.
Antal sidor: 35
Förlag: Hegas förlag, 2016

tisdag 5 december 2017

Flera radiojulkalendrar

Har ni lyssnat på Marvinter, årets radiojulkalender? Om inte, är det inte för sent att börja, avsnitten är nämligen bara 10 minuter långa.


På Sveriges radios hemsida finns några radiokalendrar från tidigare år, och jag skulle särskilt vilja tipsa om Siri och ishavspiraterna från 2012. Jag har visserligen inte lyssnat på den, och den är inte så julig, men jag har läst boken, och det är ett riktigt bra och spännande äventyr!

söndag 3 december 2017

Årets pepparkaksbak

I fredags gjorde jag pepparkaksdeg efter farmors recept. Så mysigt och vilka härliga dofter som spred sig i huset! Dessutom är det gott med varm pepparkaksdeg... I går satte jag igång julmusik och sedan bakade vi ut pepparkakorna. Eller, egentligen var det bara jag som bakade, min man tryckte nog tre grisar och kom sedan på andra grejer han behövde göra. ;)



Brukar ni baka eller köpa pepparkakor?

lördag 2 december 2017

Veckans julbok: julkalenderbloggstafett

Idag blir det inte riktigt julböcker, men tips på något juliga + böcker! De senaste fem åren har jag hållit i en julkalenderbloggstafett på min bokblogg. Det innebär att en bokbloggare för varje decemberdag tipsar om en bok på ett speciellt tema. Årets tema är Bäst i bokhyllan. Mitt tips är därför att du klickar här och sedan kan du med hjälp av länkar kryssa dig igenom
24 boktips fram till julafton! Bra va? Mycket bra, enligt mig. Jag har fått många boktips från stafetten de senaste åren.

Hela schemat för stafetten hittar du här.


torsdag 30 november 2017

Bucket list: julen 2017

Vi fortsätter väl veckan med bucket lists, den här gången en inför julen.
Det ska vara kravlöst, mer en lista med förslag på vad jag kan göra.

* Baka pepparkakor

* Baka något till Luciaauktionen

* Se en julfilm

* Se minst en Harry Potter-film

* Titta på julkalendern på tv

* Lyssna på julkalendern på radio

* Läsa minst tre juliga böcker


* Läsa Den första julen, ett kapitel för varje dag fram till jul

* Julpyssla med kompisar

* Göra egen tomtegröt

* Julhandla med pappa

* Pyssla med lera

* Bygga ut den julbeslyta "granen" till trädgården (mer om detta senare)

* Följa en Bibelläsningsplan

* Hitta en röd, julig klänning på second hand

tisdag 28 november 2017

Fall bucket list, del 2

I mitten av september gjorde jag en lista med sådant jag ville göra under hösten (september-november). Idag tänkte jag att vi ska ta en titt på hur det gick.


* Baka en morotskaka (på egenodlade morötter!)

* Promenera bland vackert höstfärgade löv

* Läsa böcker (kanske Den tredje rösten, Jag heter inte Miriam och Spetälskesjukhuset)
Jag har många böcker, men inte en enda av de tre jag skrev upp.

* Tända många ljus och titta på en film i höstmörkret
Jag och min man såg Fyren mellan haven/The Light Between Oceans. Den var bra, men läs gärna (den ännu bättre) boken först.

* Plocka svamp

* Skörda broccolin och vaxbönorna från trädgårdslandet.
Det blev dryg 1,2 kilo broccoli i år. Inte lika mycket vaxbönor, men vi fick njuta av dem också.

* Ställa i ordning trädgården inför vintern.

* Fortsätta med mina pinnstjärnor
Det blev en pinnstjärna, men den blev tyvärr inte så bra som jag tänkt mig.

* Sticka färdigt strumporna
Det blev struligt vid hälen, och där någonstans tog mitt tålamod slut. ;)

* Sticka ett pannband

* Fylla krukor med fina höstblommor och växter 

måndag 27 november 2017

En enkät - 3 måsten inför...

Det har blivit dags för ännu en enkät! Den här gången handlar det om tre måsten inför några speciella dagar. Egentligen gillar jag inte ordet "måsten", egentligen måste vi inget alls inför jul. Men se det som tre saker du vill eller önskar, om du tycker måste är ett jobbigt ord.

3 måsten inför...

1:a advent
Adventsgudstjänst, adventsljusstake och pepparkakor. 

Lucia
Luciatåg, luciasånger, mysmorgon. 

Uppesittarkvällen
Julgran, tända ljus och något gott att äta. 

Julafton
Familj, julmys, julbord.

söndag 26 november 2017

Smygjular

Som jag skrivit på instagram firar jag sedan förra året minusadvent. Det vill säga, fyra söndagar innan första advent tände jag fyra ljus, sedan har jag tagit bort ett för varje söndag, och idag tände jag bara ett. Tänk att det snart är adventstid! Det ska bli så mysigt!

Idag tänkte jag visa er lite smygjul här hemma. I fredags bakade jag en mjuk pepparkaka till vännerna som kom på kvällen, och pepparkaksmuffins till min mans mormor och morfar. 



Jag började även pynta lite inför jul. Kuddarna i soffan har fått röda fodral och julgardinerna är uppe i vardagsrummet. I veckan ska jag sätta upp ljusstakar och stjärnor. Längtar!



Tomatplantorna i vardagsrummet blommar fortfarande, och ger oss tomater då och då. I november! Konstigt, men roligt! Både plantan och frukterna har ju juliga färger.


Har ni börjat pynta hemma?

lördag 25 november 2017

Veckans julbok: Norrskensexpressen

Veckans julbok finns med på topplistor över de bästa barnböckerna, och är en av de mysigaste och mest stämningsfulla julböcker jag läst. Det handlar om Norrskensexpressen med text och illustrationer av Chris Van Allsburg.

En natt vaknar en pojke av ett annorlunda ljud. När han tittar ut genom fönstret ser han ett tåg, och när han springer ut lyfter konduktören ombord honom. De ska till Nordpolen och tomten!

Bokskaparen inleder med att berätta om det magiska med julen, och hur lätt den känslan kan försvinna när någon berättar att tomten inte finns. Men tänk om han faktiskt finns... Vilken magi och lycka! Den här boken visar, både genom text och bild, en otroligt mysig och stämningsfull berättelse som visar att magi kan uppstå om en vågar tro. Jag tycker verkligen om illustrationerna, med fantastiskt och verklighetstroget ritade människor och djur. När det skymmer på eller när det är dags att gå och lägga sig, är den här boken riktigt mysig, och en av julens bästa böcker.

Första meningen: Kvällen före julafton för många år sedan låg jag i min säng, tyst och orörlig, med öronen på spänn efter ett ljud, som min bästa kompis menade att jag aldrig skulle få höra: ljudet av bjällrorna på Jultomtens släde.
Antal sidor: 30
Förlag: En bok för alla, 2013

torsdag 23 november 2017

Teaser till radiokalendern

I morgon är det bara en vecka kvar till 1 december, som jag längtar! Har bestämt att jag kommer ha en av mina dokumentationsdagar hemma den dagen, så även om jag har mycket att göra med min rapport, kommer det definitivt finnas (tas) tid för julmys med julkalendern på tv och radio.

Som jag skrivit tidigare heter årets radiojulkalender Marvinter. Nu finns det en teaser för äventyret på SRs hemsida. Du hittar den här. Jag ser fram emot att börja pendlingsdagarna med att lyssna på julkalendern, det kommer ge mig julkänslor!

tisdag 21 november 2017

Bibelläsningsplaner i december

Eftersom julen, enligt mig, i grund och botten handlar om Jesu födelse, är det lika centralt som under resten av året att besöka kyrkan i juletider. Förra året avslutade vi julafton med midnattsgudstjänst, och det var så härligt att få sitta ner, andas, tänka på allt fint vi varit med om under dagen, att få lyssna till de klassiska julsångerna (O helga natt, Stilla natt osv) och höra julens Bibeltexter.

I Bibelappen YouVersion finns det några Bibelläsningsplaner som jag följt de senaste åren.

Advent: Kristus kommer!
28 dagar
Den här planen innehåller en text kopplad till en Bibeltext varje dag, och vänder sig till den som "vill förbereda sitt hjärta för att fira Messias". Den är anpassad att starta den 1 december.

Rediscovering the Christmas Season
25 dagar
En text kopplad till bibelord som inkluderar "reflections, questions and action steps to center each day on Christ". Anpassad att startas 1 december.

Berättelsen om julen
5 dagar
Fokus ligger på bibelord om "den enkla början Frälsaren som världen väntat på i århundraden fick".

Tidigare år har jag följt den första och tredje, i år kanske jag ger mig på den på engelska.

lördag 18 november 2017

Veckans julbok: Dash och Lilys utmaningsbok


I Sverige är det inte så vanligt med juliga, skönlitterära böcker för ungdomar eller vuxna. Det finns dock några, och fler verkar vara på väg. Spännande! En av de redan översätta och utgivna är Dash och Lilys utmaningsbok av Racheln Cohn och David Levithan.

Det är snart jul. Lily har längtat jättelänge och Dash vill helst att det ska vara överstökat. Några dagar innan jul är Dash på favoritbokhandeln Strand, och hittar en rödanteckningsbok i en hylla. I boken finns ett uppdrag, och han bestämmer sig för att fullfölja det. Sedan tar Lily vid. Ska de våga mötas i verkligheten efter denna bokkonversation?

När jag läste boken hamnade den snabbt på min topplista. Att det handlar om julen spelar säkert in. Vi får flera julhärliga, kärleksfulla beskrivningar, men även inblick i de ensammas syn på julen. Språket är intelligent och  storyn likaså. Den är inte för glamourös, men ändå ligger det något härligt mellan raderna. En fin pärla bland skönlitteraturen med julinslag.

Första meningen: Tänk dig följande: Du går omkring i din favoritbokhandel och tittar i hyllorna.
Antal sidor: 305
Originaltitel: Dash and Lily´s book of dares
Förlag: X- Publishing (Gilla böcker 2014)
Översättare: Helena Hansson

tisdag 14 november 2017

Granbröd

För någon vecka sedan testade jag ett nytt bröd. Det innehåller spenat, och det gröna gör att det passar bra till ett granbröd! Frallorna blev enligt receptet rätt små, så de passar bra som brytbröd till julbordet eller annan julig tillställning, särskilt om du formar dem till en gran! Det var inte svårt alls, och de jäste ihop fint i ugnen. Gott var det också! Det tyckte även min man, som kan vara lite skeptisk till grönsaker på det här sättet.


Receptet är hämtat från Julfika, utgiven på Libris förlag.
Två granar, totalt 32 bitar

Ingredienser
50 g smör
5 dl mjölk
200-300 g fryst hackad spenat
50 g jäst
1 msk salt
1 msk socker
ca 18 dl speltmjöl

1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och spenaten och värm till spenaten har tinat och blandningen har blivit fingervarm.
2. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg, täck över den och låt den jäsa i 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen på mitten och rulla ut två längder. Dela dem i 16 bitar var. Rulla bitarna till runda bullar.
4. Lägg en bulle mitt på ena kortsidan på en plåt. Fortsätt med två tätt intill på ”nästa rad” och tre, fyra och fem på de följande. Lägg till sist en bulle i nederkant som fot. Gör en likadan gran till på en annan plåt. Täck över dem och låt dem jäsa i 30 minuter.
5. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
6. Grädda varje bröd mitt i ugnen i ungefär 15 minuter. Låt dem svalna under bakduk.

lördag 11 november 2017

Veckans julbok: Siri och snömannen

Veckans julbok är ett vintrigt äventyr för de yngre barnen: Siri och snömannen av Tiina Nopola och Mervi Lindman

Siri har fått ett par skidor i julklapp, och så fort den första snön kommer vill hon testa dem. Hon försöker få med Lill-Otto, Mellan-Otto och Stor-Otto, men de vill hellre åka pulka. Då berättar Siri om Snömannen, kanske ska det göra killarna mer nyfikna?

Jag gillar Siri! Hon är smart, mysig, modig och vet vad hon vill. Liksom de andra barnen är hon en verklighetstrogen karaktär, vilket blandas på ett väldigt spännande sätt med den mystiske snömannen. En riktigt härlig vinterbok om vänskap, påhitt, rädsla och stämningsfulla bilder. Allt fullt av fantasi. Gillas!

Första meningen: Det hade snöat på natten.
Antal sidor: 28
Förlag: Bonnier Carlsen, 2013
Originaltitel: Siri ja lumimies, 2012. Översatt av Janina Orlov
 

tisdag 7 november 2017

(Pepparkaks)kladdkakans dag!

Idag är det kladdkakans dag! Värd att fira!

Både jag och min man är svaga för choklad (vi fick verkligen anstränga oss för att inte bara välja chokladiga kakor när vi skulle välja efterrättskakor och tårta till vår bröllopsfest), och om jag ska baka något blir det ofta kladdkaka. Dessutom gillar jag pepparkakor. Förra året testade jag därför pepparkakskladdkaka. Ta fram ditt favoritkladdkakerecept (mitt är enkelt framgooglat) och häll i lite pepparkakskrydda, färdigblandad eller blandad efter ditt smak och tycke. Det blir mycket julgott!


Bilden är hämtad från julafton förra året, då mamma, pappa, lillasyster och mormor kom hem till mig och min man för julaftonsfika. Riktigt mumsigt!

måndag 6 november 2017

Första julbordet bokat!

Vi är ett gäng vänner som brukar träffas ungefär varannan vecka för att fika och prata om livet och tron. I torsdags funderade vi på något lite extra vi kan göra tillsammans, och då kom förslaget om julbord upp! Det var svårt att hitta en passande helg, men när vi såg att Ikea har julbordspremiär den 16/11 bestämde vi oss för att satsa på det.

Någon av er som ätit Ikeas julbord innan? Finns det något vegetariskt utbud?

De julbord (på restaurang) jag varit på har överlag inte haft mycket vegetariskt. Förra året var jag visserligen på ett julbord som skröt med sin vegetariska del, men fyra olika sorters sallader är inte mycket att skryta med... Men. Det är ju ett helt år sedan, mycket kan ha hänt! :)


lördag 4 november 2017

Veckans julbok: Tro på tomten

Veckans julbok är en av de julkalenderböcker Rabén & Sjögren har gett ut de senaste åren. 2013 hette boken Tro på tomten, med text av augustprisnominerade Lotta Olsson och illustrationer av franske Benjamin Chaud.

Något verkar hota julstämningen: lussebullarna exploderar, adventsstjärnorna slocknar och snön håller sig borta. Tilda och hennes mamma och pappa saknar julen. Bakom speglarna sitter någon som vill sabba allting, men även Skrufs som vill försöka ställa allt till rätt, så att det blir jul. Men det är bråttom!

Med 24 kapitel är det här en spännande högläsningsbok med ett avsnitt varje decemberdag fram till julafton. Om en nu orkar vänta så länge med att få redan på om det blir någon jul eller inte!

För en julälskare känner jag verkligen med Tilda och hennes familj när inget juligt verkar gå som det ska. Vad är det som händer? Försöker någon förstöra julen? Hur ska de få stopp på det? Det måste ju bli jul!

Boken beskrivs som en julrysare för barn, och är redan från börja spännande och lite skrämmande med ett livfullt och lekfullt språk. Jag hade gärna lärt känna karaktärerna lite bättre, men tycker överlag den är bra. Kanske inte den bästa förlaget get ut i julkalenderserien, men absolut något för den som söker spänning i juletid. 
 
Första meningen: Det är den första december, första advent.
Antal sidor: 101
Förlag: Rabén & Sjögren, 2013

fredag 3 november 2017

Gumm- och gubbröd

Förra veckan värmde jag upp ett par pepparkaksformar inför årets pepparkaksbak. Jag gjorde tekakor med vetekli, som egentligen skulle stansas ut med runda formar. Eftersom jag inte hade någon rund, fick gumman och gubben tjänstgöra istället. Senare på kvällen bjöd jag några vänner på kvällsmat, och de tyckte alla det var ett gott bröd. :)

Receptet har jag hämtat härifrån.

Ingredienser
1,5 dl havrekli
5 dl havredryck
100 g smör
2 msk honung
0,5 tsk salt
25 g jäst
12 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Koka havrekli i hälften av drycken till en lös gröt. Dela smöret i bitar och rör ner det i gröten tills det smält. Rör ner honung och salt.

2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt resten av drycken och rör tills jästen lösts upp. Blanda ner i gröten och arbeta in mjölet, lite i taget. Knåda ihop och låt jäsa 1 timme under bakduk.

3. Kavla ut till en platta, ca 1 cm tjock, på mjölad bänk. Stansa ut runda kakor, cirka 5 cm i diameter.

4. Nagga med en gaffel och lägg på bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30 min. Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, 5–7 min. Låt kallna på galler under bakduk.


onsdag 1 november 2017

Radiojulkalendern: Marvinter

Bild från sr.se
Nu är det bara en månad kvar tills vi får öppna första luckan i alla julkalendrar, se första avsnittet av Tidskristallen och lyssna till första avsnittet av Marvinter. Jag är så förväntansfull! :D

Marvinter är alltså kalendern som kommer gå i radio P4. Den handlar om 9-åriga Hugo som inte riktigt kan kontrollera sin magi när han blir upprörd, då kommer det nämligen vitblå, gnistrande eldsflammor från hans händer. Efter en incident tvingas han flytta med sin farmor till ett pensionat mitt i skogen. Ett pensionat som verkar vara bebott av väsen Hugo bara trodde fanns i sagor. Det verkar som att den ondskefulla Maran har samlat farliga väsen på pensionatet, i väntan på att ta över världen. Hugo måste göra något för att stoppa henne! (Läs mer här.)

Jag tror det blir spännande, och jag ser fram emot att börja mina pendlarmorgnar med ett avsnitt av radiokalendern!

Vad tror du om kalendern? Brukar du lyssna?

söndag 29 oktober 2017

Bloggstafetten: en sammanfattning


Nu är bloggstafetten i mål, och har kommer ett sammanfattande inlägg. TACK till alla som varit med, det har varit väldigt mysigt och fint att få läsa och se era relationer till julljus på olika sätt!

* Jag skrev om ljushistoria och julbelysning på timer.
* Jennys jul skrev om hur viktigt hon tycker det är med julljus, och visade många fina bilder.
* Julkulturcramar skrev om ljusen i Ikeas julkollektion och visade sina favoriter.
* En fin jul visade en stämningsfull bildkavalkad av julljus.
* Jul i Laloland gav oss julljus i retrostil.
* Julaftonsmorgon tipsade om ett gäng adventsljusstakar med både miljö- och DIY-tänk.
* Johannas julblogg delade med sig av flera fina minnen och gav ett soundtrack till sitt inlägg. 
* Sagolik jul gav oss några minnen och funderade kring en ny tradition.

Har ni hängt med i stafetten? Var det ett bra tema?

Bloggstafett: julljus


Det har blivit dags för bloggstafetten Julljus! Det här är det första inlägget, kl. 13 publicerar Jennys jul nästa inlägg. Hela dagens schemat hittar du här.

Jag tittade i Stora julboken av Jan-Öjvin Swahn, och han har skrivit ett avsnitt om just julljus (s. 76) :
Vi stadsbor har nu för tiden mycket svårt att göra oss en föreställning om det kompakta mörker som förr rådde vid midvintertid, särskilt när månen var i nedan. Före fotogenlampornas tid var man helt och hållet hänvisad till "levande ljus".
Och de "levande ljusen" var dyra och uppfanns inte förrän i mitten av 1800-talet. Hur kan det ha varit att leva på landet innan stearinljus och elektricitet? Det är säkert många med mig som lockad av tanken på att åka ut till en stuga i skogen och mysa framför en öppen eld. Men om det inte finns något elektriskt ljus att återvända till? Nej, de flesta skulle längta tillbaka rätt snabbt.


Någon jul under min gymnasietid började jag ställa ljuskonerna - på bilden ovan - på timer, så att de tändes 10-15 minuter innan alarmet ringde och jag behövde gå upp. Det var väldigt mysigt att vakna lite tidigare till det mjuka ljuset, att bara få ligga och titta på det, tänka på julen och allt fint. Det var en riktigt bra start på dagen!

Sist i mitt stafettinlägg tänkte jag visa min favortiljusbild bland de jag tagit själv. Om en ignorerar bilden nere till höger, tycker jag den är magisk, och påminner mig om fina, mysiga jular.

lördag 28 oktober 2017

Veckans julbok: Sonja och julen

Veckans julbok är skriven av två mycket bra ungdomsboksförfattare, nämligen Kajsa Gordan och Sofia Nordin. Illustrationerna står Caroline Röstlund för.

Liksom många andra förbereder sig familjen Larsson för jul. Men på sitt eget sätt. De hugger sin egen gran (bland de som ska gallras ut i skogen) och  köper chokladkalender några dagar för sent (då den är billigare). På fritids håller Sonja på med en julklapp till sin pappa. På julafton ska alla pappor komma hem till familjen. Förutom Lissabons, för han är i Portugal. Men tänk om Sonjas pappa inte dyker upp? Han har lätt för att glömma sådant här ibland...

Det finns många idealbilder på hur julen bör se ut, men om en inte har pengar att spendera såsom många gör, får en hitta på sina egna lösningar. Det gör familjen Larsson, och det blir inte någon tyck synd om oss-stämning, utan snarare uppmuntrande och hoppfullt.

Sonja och julen är en fin och mysig bok full med julstämning och med fokus på det enkla, men varma och öppna. Bra högläsning i väntan på julen, oavsett hur den ser ut.

Första meningen: Det var snart jul.
Antal sidor: 65 
Förlag: Rabén & Sjögren, 2017

En längre recension dyker snart upp på sofiesbokblogg.se