Sidor

torsdag 24 mars 2022

Veganska göttbullar

Varför inte börja planera julbordet redan nu? Eller bjud dig själv på lite juliga smakminnen redan nu. Eller gör som jag: ta bort allt som smakar traditionellt julig men gilla det och tänk på julen ändå. Jag gjorde veganska göttbullar till julbordet förra året. Jag utgick från ett recept från Gustav Johansson a.k.a. @javligtgott som du hittar här men tog bort det juliga eftersom varken senap eller kryddpeppar faller mig i saken... Hade ingen fond heller. Kryddade med oregano istället och det blev gott.

 

Här har ni originalreceptet för cirka 30-40 stycken:

• 850 g Anamma Formbar färs
• 2 gula lökar
• 2 msk mörk kinesisk sojasås
• 2 msk brynt scharlottenlöksfond eller annan grönsaksfond
• 1,5 msk mald kryddpeppar
• 2 msk dijonsenap
• Rikligt med svartpeppar
• Växtbaserat smör eller rapsolja att steka i
• Salt efter smak

Gör såhär:
• Tina den formbara färsen genom att låta den ligga i rumstemperatur ca 45 minuter.
• Skala och finhacka den gula löken. Riktigt fint, ju finare desto bättre!
• Blanda ner löken och alla övriga ingredienser i färsen och blanda för hand.
• Smaka av färsen. Den ska inte vara FÖR starkt kryddad, men ha ganska tydlig karaktär av lök, kryddpeppar och mustighet.
• Forma små bollar, med ca 1-2 msk färs per köttbulle.
• Värm en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar i rikligt med matfett på hög värme tills de fått fin färg och känns fasta.