Sidor

lördag 30 september 2017

Veckans julbok: Var är Snorpan?

Veckans julbok är tillbaka även i år! Min ambition är att ge er ett boktips varje lördag fram till julafton. Först ut är Var är Snorpan? av Cornelia Ståhlgren.

Om du har något barn i din närhet som redan nu börjar längtar efter jul, tror jag Var är Snorpan? kan passa. Den handlar nämligen inte jättemycket om julen, utan mer om den försvunna Snorpan. Julgranen och julstöket blir en bonus.

Snorpan känner sig ensam. Pappa och storasyster gör hemlisar i stan och mamma säger bara att Snorpan ska vara tyst, för lillebror har äntligen somnat. Så Snorpan försvinner. Hon är borta, och ingen hittar henne. Tänk om de inte hittar henne innan jul!

Cornelia Ståhlgren har i både text och bild lyckats fånga trovärdiga känslor, reaktioner och oro som både barn och deras vuxna kan känna igen. Ståhlgren talar till barnet som inte förstår vuxna när de säger "snart" eller "vänta", och till barn som känner sig orättvist behandlade när ett nytt syskon verkar få ta all plats. Dessutom finns ett föräldraperspektiv och en stökig vardag. Det känns inte tillrättalagt, utan snarare verklighetstroget med starka ansiktsuttryck och sömnpåsar under ögonen.

Som skrivet utspelar sig storyn under juletid, vilket är väldigt mysigt och perfekt för den som längtar efter ljusstakar, granar och paket.

En utförligare recension finns här.

Första meningen: Om bara några dagar är det julafton.
Antal sidor: 44
Förlag: Catoblepas förlag, 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar