Sidor

fredag 3 november 2017

Gumm- och gubbröd

Förra veckan värmde jag upp ett par pepparkaksformar inför årets pepparkaksbak. Jag gjorde tekakor med vetekli, som egentligen skulle stansas ut med runda formar. Eftersom jag inte hade någon rund, fick gumman och gubben tjänstgöra istället. Senare på kvällen bjöd jag några vänner på kvällsmat, och de tyckte alla det var ett gott bröd. :)

Receptet har jag hämtat härifrån.

Ingredienser
1,5 dl havrekli
5 dl havredryck
100 g smör
2 msk honung
0,5 tsk salt
25 g jäst
12 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Koka havrekli i hälften av drycken till en lös gröt. Dela smöret i bitar och rör ner det i gröten tills det smält. Rör ner honung och salt.

2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt resten av drycken och rör tills jästen lösts upp. Blanda ner i gröten och arbeta in mjölet, lite i taget. Knåda ihop och låt jäsa 1 timme under bakduk.

3. Kavla ut till en platta, ca 1 cm tjock, på mjölad bänk. Stansa ut runda kakor, cirka 5 cm i diameter.

4. Nagga med en gaffel och lägg på bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30 min. Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, 5–7 min. Låt kallna på galler under bakduk.


1 kommentar:

  1. Så spännande! Ibland önskar jag att jag åt kolhydrater igen! :)

    SvaraRadera