Sidor

söndag 29 oktober 2017

Bloggstafett: julljus


Det har blivit dags för bloggstafetten Julljus! Det här är det första inlägget, kl. 13 publicerar Jennys jul nästa inlägg. Hela dagens schemat hittar du här.

Jag tittade i Stora julboken av Jan-Öjvin Swahn, och han har skrivit ett avsnitt om just julljus (s. 76) :
Vi stadsbor har nu för tiden mycket svårt att göra oss en föreställning om det kompakta mörker som förr rådde vid midvintertid, särskilt när månen var i nedan. Före fotogenlampornas tid var man helt och hållet hänvisad till "levande ljus".
Och de "levande ljusen" var dyra och uppfanns inte förrän i mitten av 1800-talet. Hur kan det ha varit att leva på landet innan stearinljus och elektricitet? Det är säkert många med mig som lockad av tanken på att åka ut till en stuga i skogen och mysa framför en öppen eld. Men om det inte finns något elektriskt ljus att återvända till? Nej, de flesta skulle längta tillbaka rätt snabbt.


Någon jul under min gymnasietid började jag ställa ljuskonerna - på bilden ovan - på timer, så att de tändes 10-15 minuter innan alarmet ringde och jag behövde gå upp. Det var väldigt mysigt att vakna lite tidigare till det mjuka ljuset, att bara få ligga och titta på det, tänka på julen och allt fint. Det var en riktigt bra start på dagen!

Sist i mitt stafettinlägg tänkte jag visa min favortiljusbild bland de jag tagit själv. Om en ignorerar bilden nere till höger, tycker jag den är magisk, och påminner mig om fina, mysiga jular.

2 kommentarer:

  1. Tänker på Benjamin Syrsa när jag ser bilden på ditt ljus, tycker att det liknar Disney ljuset :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig tänkt på, men nu håller jag verkligen med dig! :)

      Radera