Sidor

lördag 21 oktober 2017

Veckans julbok: Tjuvarnas jul-serien

Minns ni julkalendern Tjuvarnas jul från 2011? Enligt mig, och många andra, är det en av de bästa julkalendrarna som sänt. Men visste ni att den finns som bokserie? Författarparet Per Simonsson och Stefan Roos har tillsammans med illustratören Lars Rudebjer gett ut fem böcker i serien:

1. Klappsnapparna och Charlie
2. Klappsnapparna och Madam Bofvéns hemlighet
3. Klappsnapparna och drottningens tårta
4. Klappsnapparna och skoltjuven
5. Klappsnapparna och legenden om spöktjuven – utkommer snart

Med sin stora, luftiga text och korta kapitel vänder sig Klappsnappar-serien till barn som nyss knäckt läskoden. Det finns många färgillustrationer, vilket gör att den passar bra även för högläsning.

Huvudpersonen är, liksom i julkalendern, Charlie. Hennes pappa Kurre är Klappsnappare, och Charlie invigs snabbt i vad de håller på med och får hjälpa till. Tänk vad smidigt att ha en lite klappsnappare, tänker madam Bofvén, klappsnapparnas chef. Men Charlie tänker ibland lite annorlunda...

I böckerna får vi följa med på diverse upptåg med klappsnapparna, men även när Charlie önskar börja skola (till madam Bofvéns förskräckelse). Vi känner igen karaktärerna och vissa miljöer från julkalendern, och den mysiga stämningen finns bevarad. Några favoritböcker för min del!


Antal sidor: ca. 50-70 per bok
Förlag: Opal

2 kommentarer: