Sidor

onsdag 12 september 2018

2 x bokjulkalender för barn

Redan i maj presenterades två julkalendrar fyllda med böcker. Om jag haft barn hade jag förmodligen köpt en av dem. Så mysigt att få öppna en lucka och hitta en bok varje dag! De två kalendrar jag skriver om är Pixikalendern och nyheten Barnens stora adventskalender.


Omslaget till årets pixikalender är illustrerad av Emilia Dziubak. Jag har läst tre av de böcker hon illustrerat till Martin Widmarks texter och de är underbara!

Bakom luckorna gömmer sig hälsningar från Super-Charlie, Pelle Svanslös, Flora, Bebbe och många fler, i form av berättelser och pysselböcker. Kalendern passar för barn mellan 2 och 6 år. Läs mer r.


Även Barnens stora adventskalender samlar flera favoriter i bokform, bland annat Spöket Laban, Halvan och Djuren i skogen. Boken. De bjuder på böcker, pussel, pyssel och målarböcker. Framsidan är illustrerad av Eva Eriksson och kommer från Jul i stora skogen, adventskalenderboken som kom 2012. Kalendern passar från 3 år.


Båda kalendrarna ger flest exempel på böcker där huvudkaraktären är pojke. Jag hoppas verkligen att det bara är en tillfällighet och att det finns minst lika många tjejkaraktärer i huvudrollerna.

2 kommentarer:

  1. Pixikalendern verkar ju hur mysig som helst! Har inte heller barn, men är ju uppväxt med pixiböckerna så det är ju så mycket nostalgi associerat med dem. Tycker personligen det inte spelar någon roll om det är pojkkaraktärer eller flickkaraktärer. Tyckte minst lika mycket om (och kunde identifiera mig med) Alfons, Emil, Mio och Skorpan som jag gjorde Pippi, Madicken, Tjorven och Ronja. Men det är ju en smaksak. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen spelar det ju ingen roll vilken kön karaktärerna har, men jag tänker att desto fler som kan känna igen sig, desto bättre. När det gäller barnböcker överlag brukar de vara rätt bra på representation.

      Radera