Sidor

lördag 12 november 2016

Veckans julbok: Kalle som lucia

För några år sedan blev det kaos i många skolor och hushåll när killar började koras till lucior. Så ska det väl inte vara? Lucia måste vara en tjej! Det uppstår fortfarande debatter, men inte alls på samma sätt. Kalle som lucia, av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist, blev ett intressant inslag i debatten, som fortfarande var het, då boken publicerades.

Kalle vill bli klassens lucia. En magisk och strålande vacker lucia. Han röstas fram att gå först i tåget. Men rektorn sätter stopp, en kille kan inte vara lucia! Kalle blir ledsen, men kommer snart på en plan.

En vanlig skola, en vanlig klass. Någon måste bli klassens lucia och några ställer upp i omröstningen. En av dem råkar vara en snoppbärare, och det ställer till rabalder. Inte bland föräldrarna, lärarna eller klasskompisarna. Nej, det är rektorn som inte tycker det är okej. När jag läste boken tyckte jag det var konstigt att inte fler protesterade. Den publicerades trots allt när debatten var het. Å andra sidan är det en barnbok som vill minska på könsrollerna, och då känns det befriande att de flesta är så accepterande.

Det är en tänkvärd bok med ett budskap om att strida för det man vill och stå för det. Mysiga bilder är det också.

Första meningen: Långt in bland stadens alla byggnader finns några hus i trä.
Antal sidor: 31
Förlag: Sagolikt Bokförlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar