Sidor

torsdag 5 september 2019

Några juliga datum

Så här i uppladdningen inför julen tänkte jag att vi ska spana in några juliga datum. Många julälskare har säkert redan koll på det mesta, men om inte - så här ser det ut:

Min traditionsenliga frukost
på fjärde minusadvent (plus clementin).
Fjärde minusadvent infaller fyra veckor innan första advent vilket i år är 3:e november. De senaste åren har jag firat det genom att tända fyra värmeljus, äta tomtegröt, clementin och de första pepparkakorna till frukost. En uppladdning inför advent och en chans att förlänga adventstiden som har en tendens att gå väldigt fort.

Tredje minusadvent äger rum veckan efter, den 10:e november. Då plockar jag bort ett av värmeljusen och tänder de tre resterande.

Andra minusadvent infaller 17:e november.

Första minusadvent firas en vecka innan det "riktiga" adventsfirandet drar igång, nämligen den 24:e november.

1:a advent infaller i år den 1:a december. Det innebär att vi får tända första ljuset, titta/lyssna på julkalendrar och öppna den första luckan samma dag. Jag föredrar att sprida ut tillfällena, men vi får helt enkelt mycket av det goda på en gång!

1 december är det även glöggens dag - perfekt till första adventsmyset! Det är även brandvarnarens dag vilken förtjänar lite uppmärksamhet när vi tänder allt fler ljus.

2:a advent infaller den 8:e december.

9 december är det pepparkakans dag.

12 december är det julstjärnans dag. Oklart om det menas en elektrisk eller en växt - så varför inte fira båda?

Luciadagen, 13:e december, infaller en fredag.

3:e advent firar vi den 15:e.

20 december är det alla jultröjors dag!

21 december firar vi skumtomtens dag. Vad tror du årets smak blir på detta godis?

Det fjärde ljuset får vi tända den 22:a.

Julafton är i år på en tisdag. Om du har ett jobb som ger dig ledigt på röda dagar och har möjlighet att ta ledigt den 23:e och 27:e december kan du få 9 dagars sammanhängande ledighet. Lägger du till ledigt 30:e får du 11 dagars ledigt med endast tre semesterdagar.

Har jag missat någon mer eller mindre viktig dag?

2 kommentarer:

  1. Det här med minusadvent var faktiskt helt nytt för mig! Kul idé verkligen. Även om jag inte firat det som så, så brukar jag oftast börja julpynta helgen innan första advent, så nu kan jag säga att jag pyntar till första minusadvent, haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar inte vara så spritt med minusadvent, men jag gillar att ha en "anledning" att smygjula. :)

      Radera