Sidor

fredag 13 december 2019

Lucka 13: Var kommer våra luciatraditioner ifrån?


När jag nu har en egen julkalender på bloggen kändes det ganska givet att skriva något om lucia idag. Jag hade ett litet hum om bakgrunden till traditionen men när jag läste på insåg jag än en gång vad Sanka Lucias berättelser skiljer sig från våra traditioner idag.

Enligt legenden är Lucia ett italienskt skyddshelgon som levde på Sicilien på slutet av 200-talet. Hon skulle gifta sig och hade fått sin hemgift, men eftersom hennes mamma nyligen blivit frisk gav hon sin hemgift till de fattiga. Detta gjorde hennes blivande man mycket arg och i kombination med Lucias kristna tro retade det upp många. Hon skulle brännas på bål, men lågorna tog inte tag i henne. Det var istället ett spjut som till slut dödade henne.

Traditionen med ljus i håret och att Lucia bjuder på något gott kan möjligtvis komma från en tysk tradition. Där kommer en vitklädd flicka med ljus i håret (utklädd till Jesusbarnet) och bjöd på djävulskatter (lussekatter/lussebullar). Oklart dock varför Jesusbarnet skulle vilja bjuda på något som innehåller ordet "djävul"?

Vårt firande idag går att koppla till Sankta Lucia genom hennes vänlighet. Lucia betyder ljus och visst är det vackert med en ljushögtid under årets mörkaste dagar? I Sverige har vi firat Lucia sedan 1764 och den första omröstningen av lucia hölls på 1920-talet. I början uppträdde hon ensam eller med några följeslagare innan stjärngossar, tomtar, pepparkakor och allt vad det nu kan vara fick följa med.

Faktan är hämtad från svt.se och där kan du läsa mer.

Har ni sett eller deltagit i några luciatåg idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar