Sidor

tisdag 17 december 2019

Lucka 17: Veckans julbok: Litterär nyårsromantik i kortform


Julromanerna har fått ett stort uppsving i Sverige de senaste åren vilket är roligt. Bland de romaner jag presenterade i augusti fanns även en nyårsroman och här kommer tips på en till: Almost midnight/Strax före tolvslaget av Rainbow Rowell.

Den här boken innehåller två noveller, Midnights och Kindered spirits. Den första utspelar sig kring tolvslaget några år i rad. Alice ordnar alltid nyårsfester som har kommit att bli som hemvändarfester - alla är där. De första åren blir det tillfällen för Mags och Noel att träffas lite extra och senare att träffas över huvud taget. Noel är så sprudlande, han känner alla och har alltid en tjej bredvid sig när klockan slår in det nya året. Mags står mer i bakgrunden och tittar helst bort när ännu en ny tjej får vara närmast Noel vid det magiska ögonblicket. Det kanske är lika bra hon ställer sig en bit ifrån i år?

Jag vet inte hur traditionen kring nyårskyssen började, men särskilt i bok- och filmvärlden finns något magiskt kring det. Midnights är en mysig berättelse att läsa på året sista dag i väntan på tolvslaget. Den andra novellen, Kindered spirits utspelar sig i mitten av december men är inte så julig. Den som gillar Star Wars kan säkert uppskatta den, men jag fick inte ut så mycket av den.

Första meningen: It was cold out on the patio, under the deck.
Antal sidor: 126
Förlag: Macmillan 2017 originalspråk och Berghs 2019 på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar