Sidor

onsdag 11 december 2019

Lucka 11: Gravad morot

julälskarträffen i oktober blev vi bjudna på gravad morot - som ett veganska alternativ till gravad lax att ha på julbordet. Jag var skeptisk till ättikan men blev glatt överraskad! Det här blir förmodligen årets nyhet på julbordet. Det kräver en del tid för vila men går annars ganska smidigt. Receptet kommer direkt från Väldigt vego.


Ingredienser
3 grova, stora morötter (cirka 450 g)
1 dl grovsalt/flingsalt

Till lagen:
0,75 dl vatten
10 vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk 12 % ättikssprit
3 msk strösocker
1 lagerblad
en nypa salt

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200°C och häll saltet i en trång, liten form (t.ex. en avlång brödform).
2. Skala morötterna och lägg i formen. Baka morötterna mitt i ugnen i ungefär 40–50 minuter. Morötterna ska vara lite al dente när du tar ut dem. Låt morötterna svalna helt.
3. Medan morötterna står i ugnen gör du lagen. Repa av dillen och lägg stjälkarna i en kastrull (spara dillbladen till servering). Krossa vitpepparn med sidan av en kniv och blanda ner tillsammans med resten av ingredienserna till lagen. Låt koka upp, och rör om lite så att sockret löser upp sig. Låt lagen svalna.
4. Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt ligga kallt i minst 12 timmar.
5. Vid servering: Finhacka dillen. Låt morötterna rinna av. Torka av dem lite lätt och rulla morötterna i dillen. Skiva morötterna tunt på längden. Dekorera med dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar