Sidor

måndag 16 december 2019

Lucka 16: Rudolf med röda mulen


Clement Clarke Moore anses vara den som gav namn till jultomtens åtta renar. I dikten A Visit from St. Nicholas som publicerades 1823 möter vi Dancer, Dasher, Donner, Comet, Cupid, Prancer och Vixen. Det sägs att det var denna dikt som gjorde renen till en julsymbol i USA. Men Rudolf då?

Foto: pixabay.com


Varuhuset Montgomery Warid i Chicago brukade dela ut målarböcker till sina kunders barn varje år. 1939 gjordes besparingar och därför fick en av de anställda, Robert L May, göra målarboken. Han hämtade inspiration från Den fula ankungen av H.C. Andersen och skapade en ren som blev retad för sin röda mule. Historien blev succé med 2,4 miljoner utdelade exemplar. Trots att det var brist på papper trycktes boken fram till 1946 i sex miljoner exemplar.

Målarboken har helt klart gjort Rudolf till den mest kända renen. Namnen på de andra är det nog många med mig som har missat. Clement Clarke Moores dikt finns översatt och illustrerad i Julaftonsnatt. Där heter renarna Stjärna, Nalla, Atja, Svansa, Naiti, Tassa, Valko och Dansa.


Källor: Världens historia och Julaftonsnatt av Clement Clarke Moore.


2 kommentarer:

  1. Så kul att läsa dessa inlägg! Lär mig verkligen nya saker.

    SvaraRadera