Det sägs att de första pepparkakorna bakades i Mesopotamien redan 1800 f. Kr. 1300 år sedan användes de i krig eftersom de var mycket hållbara. Det var först på 1300-talet som konstnärer skapade former av kakorna, helst kungens porträtt (tänk att se sig själv i pepparkaksdeg och att sedan äta upp den...).
Det finns flera källor som nämner pepparkakor i medicinskt syfte. På 1400-talet användes de mot matsmältningsbesvär av nunnorna i Vadstena kloster. Kryddorna ansågs kunna hjälpa mot diarréer, bota kolera, fungera som preventivmedel för kvinnor (och sexuellt upphetsande för männen). De sägs också ha hjälpt mot melankoli och depression och på 1450-talet fick kung Hans pepparkakor mot sitt usla humör. Sverige fick pepparkakan från Tyskland och på 1500-talet kunde vi köpa det i handelsbodar på platser där tyskarna haft större kulturinflytande.
Det var först på 1800-talet, när mjöl och socker blev billigare och mer tillgängligt för gemene person, som de började bli en självklarhet kring jul. 1812 skrev bröderna Grimm om Hans och Greta och pepparkakshuset och i mitten av 1800-talet började formarna i bleckplåt underlätta baket (och tjuvsmakandet) även för barn.
Faktan är hämtad från Nyåkers och Stora julboken av Jan-Öivind Swahn.
--------
När december (eller okej, några veckor innan det) kommer har jag svårt att att hålla mig ifrån pepparkakor. Alla spärrar släpper. Och dessutom frågar jag mig: går det att äta endast en pepparkaka? Tror inte det. Här är det recept jag brukar följa när jag bakar (cirka 200) pepparkakor:
300 gram smör
1 ½ dl sirap
4 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlikor
3 ägg
2 tsk bikarbonat
1,3 liter vetemjöl
1. Koka upp sirap och socker.
2. Blanda i smöret, kanelen, ingefäran och nejlikorna.
3. Lägg i äggen.
4. Blanda i bikarbonat och vetemjöl.
5. Låt stå över natten.
6. Värm ugnen till 175-200 grader. Kavla ut degen och stansa ut kakor. Grädda pepparkakorna i 8-10 minuter (beroende på ugnen).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar